Hayssam a ajuns la DIICOT vineri, după ora 12:00, însoţit de trupele antitero. Sirianul va fi audiat de către procurorii DIICOT într-un dosar de infracţiuni economice, dar e posibil ca el să dea detalii legate şi de un dosar din 2011, legat de traficul de armament, potrivit România TV.
„Teroristul nr 1 a refuzat să facă vreo declaratie jurnaliştilor prezenţi la sediul DIICOT, aşa cuma refuzase şi mai înainte, la şedinţa de judecată de la Tribunalul Bucureşti, când s-a abţinut să vorbească în faţa magistraţilor acestei instanţe.
Potrivit România TV, nu se ştie dacă sirianul va vorbi şi la DIICOT, deoarece el ar putea invoca din nou faptul că nu are un avocat ales de el. Hayssam a lăsat să se înţeleagă faptul că ar putea face dezvăluiri incendiare în cursul audierilor.
Dacă sirianul va face declaraţii în legătură şi cu dosarul de trafic de armament, care a fost închis în 2011 în lipsă de probe, atunci acest dosar s-ar putea redeschide şi rezudeca în acest fel.
Dosarul de infracţiuni economice
Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.
Mai multe imobile, terenuri şi instalaţii industriale, precum şi peste un milion de euro sunt puse sub sechestru de către procurorii DIICOT, în acest dosar.
Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.
El este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.
Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în dimineaţa zilei de 19 iulie.