Hepatita C ar putea fi învinsă cu un cocktail de medicamente

Hepatita C este la un pas de a fi învinsă cu ajutorul unui nou cocktail de două medicamente care s-au dovedit foarte eficiente, potrivit rezultatelor unui studiu publicat miercuri ce arată că această infecţie cronică a ficatului, care a ucis mai mulţi americani decât SIDA, ar putea fi eradicată.
Filip Stan
16 ian. 2014, 17:25
Hepatita C ar putea fi învinsă cu un cocktail de medicamente

Studiul, bazat pe o combinaţie de două antivirale administrate pe cale orală – declatasvir şi sofosbuvir – produse de laboratoarele farmaceutice Bristol Myers Squibb, respectiv Gilead Sciences, a evidenţiat o rată de vindecare de 98% şi faptul că nu au existat efecte secundare importante, scrie Mediafax.

„Acest studiu deschide calea către tratamente sigure, bine tolerate şi eficiente pentru majoritatea cazurilor de hepatita C”, a declarat medicul Mark Sulkowski, directorul Centrului pentru hepatite virale al Facultăţii de medicină Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al studiului, publicat în New England Journal of Medicine.

Medicamentele standard contra maladiei vor cunoaşte o îmbunătăţire considerabilă până anul viitor, ducând la progrese fără precedent în tratamentul bolnavilor”, a adăugat acelaşi cercetător.

Studiul clinic de fază II a fost realizat pe 211 bărbaţi şi femei infectaţi cu una din principalele trei tulpini ale virusului vinovat de producerea acestei infecţii hepatice cronice, o boală ce ar putea duce la ciroză şi la cancer al ficatului, necesitând un transplant al acestui organ.

Acest cocktail a fost eficient, chiar şi la pacienţii dificil de tratat, pentru care tripla terapie convenţională (telaprevir sau boceprevir, alături de peginterferon şi ribavirin) a eşuat.

Dintre cei 126 de participanţi infectaţi cu genotipul 1 al virusului hepatitei C, tulpina cea mai frecventă din Statele Unite, şi care nu au primit niciun tratament prealabil, 98% s-au vindecat.

Tot 98% dintre cei 41 pacienţi care erau încă infectaţi după o triplă terapie convenţională nu mai prezentau nicio urmă a virusului în sânge, la trei luni după încheierea tratamentului experimental.

Rata de vindecare a fost similară la alţi 44 de participanţi la studiu, infectaţi cu genotipurile 2 şi 3 ale virusului, mai puţin comune în Statele Unite.

Participanţii au primit zilnic o combinaţie de 60 miligrame de daclatasvir şi 400 miligrame de sofosbuvir, cu sau fără ribavirin, între trei şi şase luni.

Un studiu clinic realizat cu sofosbuvir, în combinaţie cu antiviralul ribavirin, ale cărui rezultate au fost publicate în august 2013, a evidenţiat o rată de vindecare de 70% la bolnavii diagnosticaţi cu hepatita C.

În decembrie, Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană pentru medicamente, a aprobat comercializarea medicamentului sofosbuvir, în combinaţie cu peginterferon şi cu ribavirin, pentru tratarea hepatitei C cauzată de genotipul 1 şi în combinaţie doar cu ribavirin pentru tratarea hepatitei C cauzate de genotipurile 2 şi 3.

Medicamentul daclatasvir nu a fost deocamdată autorizat de FDA.

Dacă agenţia americană va aproba lansarea pe piaţă a medicamentului declatasavir şi a altor noi molecule eficiente contra hepatitei C, injecţiile săptămânale, atât de temute, cu peginterferon, vor deveni un fapt care ţine de trecut, afirmă medicul Sulkowski.

Tratarea hepatitei C va fi astfel considerabil simplificată, trecând de la 18 comprimate pe zi plus o injecţie săptămânală, la una sau două comprimate zilnice.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mai puţin de 5% dintre cei 3,2 milioane de americani suferind de hepatita C au fost vindecaţi. CDC estimează că între 50% şi 75% dintre bolnavi nu ştiu că au fost infectaţi, cel mai adesea prin injecţii cu droguri, transfuzii sangvine contaminate din anii ’70 şi ’80 sau prin contacte sexuale.

Cel puţin 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C pe plan mondial.

Citeşte şi ALERTĂ ÎN FARMACII. Un medicament CONTRAFĂCUT a ajuns la vânzare VIDEO

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Instanța din Malta dispune eliberarea pe cauțiune a lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!