Herta Muller, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, avertizează: „Cadavrele sunt lucru obişnuit pentru Putin. Trebuie pus la punct acum”

Ţările occidentale ar trebui "să nu se lase șantajate de un dictator care a înnebunit", avertizează Herta Muller, scriitoarea româncă laureată a premiului Nobel pentru literatură, care locuiește la Berlin.
Filip Stan
16 mai 2022, 21:20
Herta Muller, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, avertizează:

În conflictul dintre Rusia și Ucraina, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Herta Muller nu vede nicio cale diplomatică pentru Vladimir Putin. „Nu mai există niciun viitor cu Putin. Cadavrele sunt un lucru obișnuit pentru Putin”, a declarat scriitorea româncă în vârstă de 68 de ani pentru Rheinische Post, publicație online din Düsseldorf, potrivit cotidianului Berliner Zeitung.

În acest context, este important ca Ucraina nu doar să câștige războiul, conform scriitoarei de origine română.

„Nu, sper ca Ucraina să câștige în așa fel încât și oamenii din Rusia să nu mai poată nega crimele de război comise de propria armată și să înțeleagă că locul celor responsabili este în fața unui tribunal pentru crime de război”, a spus Herta Muller, potrivit Stiridiaspora.

Herta Müller: „Dacă nu-l punem la punct acum pe Putin, nu vom mai putea garanta nimic din ceea ce considerăm de la sine înţeles”

„Sunt deranjată de neputința în care ne aflăm. De aceea, trebuie să sprijinim oamenii din Ucraina cu toate mijloacele noastre”, a spus Müller. Țările ar trebui „să nu se lase șantajate de un dictator care a înnebunit!”, a avertizat ea.

„Dacă nu-l punem acum pe Putin la locul lui, nu vom mai garanta nimic din ceea ce considerăm de la sine înțeles”, a mai spus Hertha Müller.

Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură, s-a născut la 17 august 1953, în comuna Niţchidorf din judeţul Timiş, în familia unor şvabi bănăţeni. A învăţat la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara. Apoi a studiat literatura germană şi literatura română la Universitatea din Timişoara, între 1973 şi 1976. A fraternizat cu „Grupul de Acţiune Banat”, ce protesta împotriva cenzurii comuniste. Acesta era constituit de intelectuali de etnie germană, printre care Richard Wagner, Helmuth Frauendorfer.

Ca membră a unei minorități, a fost monitorizată și amenințată de serviciile secrete din vremea respectivă. În romanul său „Atemschaukel” (Leagănul respirației), publicat în 2009, scrie despre viața de zi cu zi într-un gulag sovietic.

Citeşte şi: Ucraina bate obrazul Europei: UE că riscă să plătească de două ori costurile pentru război

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre