Hidratarea pe timpul verii trebuie făcută în mod corect pentru ca organismul să nu aibă de suferit. Prin transpiraţie şi urină se pierd cele mai mari cantităţi de apă, prin urmare, este necesar ca aceasta să fie înlocuită.
Important de menţionat este faptul că apa nu trebuie băută doar în momentul în care apare senzaţia de sete. În momentul în care aceasta se manifestă, deja celulele din corp sunt deja deshidratate.
Pe timp de caniculă, este foarte important ca pierderile hidrice să fie înlocuite prin aport de alimente şi lichide care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu etc) pentru menţinerea în echilibru a tuturor proceselor vitale, spune medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu pentru Antena 3
Ceaiurile din plante neîndulcite, consumate la temperatura camerei și cu multă lămâie, sunt foarte utile în hidratare. Fructele, dintre acre cel mai recomandat este pepenele, și legumele de sezon furnizează o cantitate de apă apreciabilă. Specialistul atrage atenţia asupra băuturilor care conţin cofeină (ceai, cafea) și asupra alcoolului referitor la faptul că acestea nu hidratează organismul, dimpotrivă, favorizează diureza. Prin urmare, atunci când consumi astfel de băuturi, bea după ele o cantitate suplimentară de apă.
O altă recomandare venită de la medicul Lygia Alexandrescu este să nu consumi lichidele direct de la frigider. Diferența de temperatura dintre aceea fiziologică a corpului și cea a lichidul rece e foarte mare, se produce vasocostrictie și pentru echilibrare, organismul produce căldură; de asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade C, acționează inflamator și asupra faringelui, laringelui, producând dureri la acest nivel.
Deshidratarea poate fi prevenită printr-o serie de măsuri la îndemână: