„Condiţiile hidrologice s-au îmbunătăţit în ultima perioadă atât pe Dunare, cât şi pe răurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare şi sezoniere în regim natural (…) este uşor favorabilă pentru luna mai 2012, astfel încât conducerea companiei Hidroelectrica consideră că sunt îndeplinite premisele necesare pentru încetarea situaţiei de forţă majoră începând cu mai 2012”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei.
Compania a activat această clauză întrucât nu mai avea destulă apă pentru a produce energie în hidrocentrale, astfel încât a redus livrările de energie către toţi partenerii contractuali.
„Având în vedere că şi gradul de umplere a lacurilor de acumulare a înregistrat un trend crescător, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte în legătură cu încetarea aplicării clauzei de forţă majoră începand cu 1 mai. În aceste condiţii, livrările de energie ale Hidroelectrica se vor desfăşura după programul normal”, se mai arată în comunicat.
Prin sintagma „băieţi deştepţi” sunt vizate companiile care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica, la preţuri mici.
Hidroelectrica livrează 70% din energia pe care o produce către „băieţii deştepţi”, ale căror contracte expiră în intervalul 2014-2018.
Guvernul a început la sfârşitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar Internaţional. Pretenţiile statului sunt creşterea preţurilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea duratei contractelor şi scăderea cantităţilor pentru fiecare acord în parte.
Potrivit celor mai recente informaţii, rezultatul renegocierii contractelor ar urma să fie anunţat în câteva zile.
Compania a fost deseori criticată, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, pentru încheierea acestor acorduri, pentru preţurile mici la care vinde energia către „băieţii deştepţi”.