Hidroelectrica a câştigat procesul cu ANRE, care i-a interzis exportul de electricitate

Hidroelectrica a câștigat procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care i-a interzis exportul de electricitate și a amendat producătorul pentru vânzarea de energie electrică în Ungaria în perioada decembrie 2014 - februarie 2015, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.
Iulian Tudor
02 dec. 2015, 09:42
Hidroelectrica a câştigat procesul cu ANRE, care i-a interzis exportul de electricitate

„Prin Sentința civilă nr. 21917, pronunțată în dată de 19 noiembrie de către Judecătoria Sectorului 1 București, s-a admis contestația Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenție nr. 36119/11.05.2015, încheiat de ANRE, prin care se reține în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operațiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 — februarie 2015. Mai exact, se reține că Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată, transparentă și competitivă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deși avea obligația să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România’, se arată în comunicatul producătorului de electricitate.

În opinia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, această interpretare, dată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art. 35 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art. 2 din Legea Energiei nr. 123/2012 și încalcă OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care, prin art. 8, elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre.

Hidroelectrica, listată la bursă din 2017. Mai multe firme americane, interesate

Totodată, potrivit Euro Insol, se încalcă și Licența de Furnizare nr. 932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr. 2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat câștig de cauză.

„Hotărârea instanței de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii. În 2012, am decuplat băieții deștepți de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieții deștepți s-au reinventat cu ajutorul unor funcționari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă și antieuropeană a legislației, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie — 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh’, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a exportat 15 MWh, însă a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare.

„Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele acelorași băieți deștepți prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României. Oare funcționarii de azi care favorizează, chiar și involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiași care, în mod voluntar, în perioada ianuarie 2006 — iunie 2012, nu au verificat și nu au luat măsuri pentru aplicarea Ordinelor Președintelui ANRE 408/2006 și 445/2009 care obligau toți producătorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, să oferteze întreaga cantitate de energie pe OPCOM? Noi știm că Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vândut un megawatt pe bursă pentru că toată producția era contractată de băieții deștepți la niște prețuri care nu acopereau nici costurile de producție’, a precizat Borza.

În opinia acestuia, poți pune „orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricărui minister, că nu va face nimic, câtă vreme va lucra cu aceiași funcționari blazați, incompetenți și corupți, uitați prin instituțiile statului de toate guvernele postdecembriste”.

„Constat că stabilitatea în funcție a funcționarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Dacă ne dorim un stat modern, eficient și european trebuie să reformăm din temelii administrația publică din România. Trebuie evaluat tot corpul funcționarilor publici pe criterii de integritate, competență și performanță. Și plătiți pe măsură”, a adăugat el.

Hidroelectrica a fost reprezentată în instanță de societatea de avocați PeliFilip și de avocatul Irina Roxana Petre, Managerul Departamentului Juridic al Hidroelectrica.

Potrivit unui comunicat al ANRE emis în februarie 2015, conform Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, producătorii au obligația să oferteze public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică disponibilă.

„Totodată, art. 23 (1) al legii prevede: Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu, interpretarea ANRE privind caracterul centralizat fiind aceea că toate tranzacțiile de pe piața concurențială angro trebuie să se desfășoare doar pe platformele OPCOM SA, deoarece acesta deține licența pentru administrarea piețelor centralizate, iar conform art. 10 alin. (2) lit. f), se acordă o singură licență pentru operatorul pieței de energie electrică’, au susținut oficialii ANRE.

Astfel, în interpretarea ANRE, toată energia electrică disponibilă trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele OPCOM destinate pieței concurențiale de energie electrică.

„Opinia ANRE este aceea că un producător își poate înființa o firmă de trading în România sau în altă țară, dar această firmă nu poate intra în posesia energiei electrice produse de producătorul respectiv decât dacă, în urma participării la una din modalitățile de tranzacționare administrate de OPCOM SA la care participă și producătorul respectiv, adjudecă oferta acestuia sau/și una similară, la prețul cel mai bun sau la prețul de închidere a licitației, după caz, concurând cu toți ceilalți participanți interesați. Fiind o singură entitate juridico-economică, o reprezentanță a producătorului deschisă în altă țară nu asigură condițiile necesare participării la tranzacționare atât pe parte de cumpărare, cât și pe parte de vânzare, deci producătorul nu poate transfera, cu respectarea legii, energia electrică spre reprezentanța sa’, potrivit comunicatului ANRE.

ANRE: Vom face apel la sentința prin care a fost admisă contestația Hidroelectrica în privința exportului

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face apel la sentința instanței care a admis contestația Hidroelectrica în ceea ce privește amenda primită de la ANRE pentru exportul de electricitate, a declarat miercuri Marius Vladu, șeful Direcției de Comunicare și Relația cu Parlamentul din cadrul instituției.

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, remis miercuri AGERPRES, Judecătoria sectorului 1 i-a dat câștig de cauză producătorului de energie în procesul cu ANRE, care a amendat Hidroelectrica pentru exportul de electricitate în Ungaria, în perioada decembrie 2014 — februarie 2015.

”Sentința la care face referire Hidroelectrica nu este redactată la data emiterii comunicatului de presă, prin urmare nu putem ști motivul pentru care judecătorul a luat această decizie. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei va face apel la această sentință după ce vom vedea motivul instanței’, a precizat Marius Vladu.

 

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Leguma care ar putea deveni toxică atunci când e prăjită. Multe gospodine o prepară în acest mod fără să știe riscurile la care se expun
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Potop de scumpiri, după Paşte! Alimentele de bază vor deveni un lux, cât cresc preţurile
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Marea recalculare a pensiilor, aproape de final. Românii care vor primi retroactiv bani
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
A murit un fost atacant de la Rapid. Tânărul de 28 de ani a căzut de la etajul 11 al blocului în care locuia
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
S-a aflat cine intră în Turul 2! Răsturnare totală la alegeri
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți