”Hidroelectrica anunţă astăzi, 24 aprilie 2025, semnarea contractului cu Asocierea Prime Batteries Technology SRL. şi Enevo Group S.R.L., pentru achiziţia instalaţiei de stocare cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord”, anunţă compania.
Scopul principal al investiţiei îl reprezintă reducerea dezechilibrelor interne la parcul eolian aflat în portofoliul Hidroelectrica, furnizarea de servicii de echilibrare a sistemului energetic naţional, îmbunătăţirea performanţelor turbinelor eoliene şi scăderea nivelului de uzură a sistemelor electromecanice ale turbinelor.
Graficul preliminar pentru realizarea lucrărilor presupune realizarea avizelor şi acordurilor în următoarele două luni de la data semnării contractului, urmată de procesul de fabricaţie a echipamentelor şi materialelor în următoarele şase luni, predarea amplasamentului, organizarea şantierului, lucrări de montare şi integrare a instalaţiei de stocare şi probe tehnice.
“Acesta este primul proiect de stocare pentru Hidroelectrica şi reprezintă un succes în demersurile noastre de a dezvolta zona de inovaţie şi de stocare. Realizarea proiectului ne va ajuta să eficientizăm activitatea parcului eolian de la Crucea, să putem desfăşura activităţi specifice pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, pentru a creşte eficienţa operaţională şi bineînţeles eficienţa parcului eolian. Produsul are o componentă locală de minim 80% şi o importanţă notabilă pentru Hidroelectrica, inclusiv pentru proiectele pe care le desfăşurăm în procesul de consolidare a companiilor din Grup, respectiv UCMH Reşiţa şi Hidroserv“ a declarat Kàroly Borbèly, Ceo Hidroelectrica.
DOCUMENT Hidroelectrica face un anunț care îi vizează în mod direct pe români
Conform contractului procesul de punere în funcţiune fiind planificat peste 12 luni de la data semnării acestuia. Preţul contractului este de 79.832.242 lei fără TVA, iar după punerea în funcţiune a instalaţiei de stocare, puterea nominală a instalaţiei va fi de 36 MW, cu o capacitate nominală de stocare (energie) de 72 MWh.
„Stabilitatea şi predictibilitatea sunt astăzi unele din cele mai importante cuvinte din sistemul energetic. În acest sens, această investiţie în capacitatea de stocare în baterii de la Crucea, ne deschide drumul către un nou mod de operare şi eficientizare a producţiei în cadrul CEE Crucea Nord. Vom putea într-un timp relativ scurt să producem mai mult, mai eficient şi mai stabil, putând în acelaşi timp oferi prin această capacitate şi servicii pentru sistemul naţional. Astăzi demarăm nu doar un proiect de investiţii, ci facem un pas important către următoarele faze de dezvoltare pentru Parcul Eolian Crucea Nord şi nu numai” Marius Vintilă, manager Sucursala Wind Constanţa.
„Proiectul de implementare a instalaţiei de stocare de 72MWh în cadrul CEE Crucea Nord este unul strategic pentru membrii asocierii noastre, atât din perspectiva faptului că beneficiarul este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie şi furnizor de servicii de sistem din România, dar şi pentru că stocarea este o direcţie firească de dezvoltare pentru sectorul energetic – o direcţie la care suntem pregătiţi şi dornici să contribuim. Proiectul are o componentă locală de peste 80% şi sperăm că poate deveni un exemplu şi, de ce nu, un standard pentru alte lucrări similare din România”, spune Radu Braşoveanu, director tehnic Enevo Group.
Această investiţie marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica.
”Prin această achiziţie, compania face un pas important către eficientizarea resurselor, diversificarea portofoliului, oferirea de servicii complexe prin accesarea tehnologiilor moderne din domeniu. Compania îşi reafirmă astfel angajamentul faţă de promovarea energiilor regenerabile şi modernizarea infrastructurii de producţie, în linie cu strategia naţională de tranziţie către o economie verde şi sustenabilă”, arată Hidroelectrica.
Citește și : PPC aproape că își triplează prețul la electricitate, după 1 iulie. Cum vor arăta facturile după expirarea plafonării
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW şi deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Enevo Group este o companie românească specializată în inginerie electrică şi sisteme de automatizare pentru sectorul energetic. Grupul ENEVO a fost înfiinţat în 2014 cu misiunea de a deveni partenerii marilor companii de utilităţi în domeniul energetic, digitalizare şi securitate cibernetică. Obiectivul principal al companiei este dezvoltarea continuă de soluţii inovatoare care să aducă valoare adăugată în domeniul energetic.
Prime este unul dintre cei mai importanţi producători de soluţii de stocare a energiei din Uniunea Europeană, compania fiind înfiinţată în anul 2016. Are o experienţă cumulată de peste 37 de ani în domeniul bateriilor Li-ion.
Hidroelectrica a avut, din 2020-2021, o ofertă competitivă pentru consumatorii casnici din România, astfel că va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți ai săi și după expirarea perioadei de plafonare, la 1 iulie 2025, a afirmat luni Radu Constantin, Chief Administrative Officer Hidroelectrica, în cadrul unei conferințe de specialitate.
Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.
„Din 2020-2021, până în acest moment, Hidroelectrica a avut o ofertă competitivă pentru consumatorii casnici din România și, în continuare, chiar și după momentul 1 iulie 2025, vă asigur de faptul că Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți ai companiei și ai celor care vor dori să devină clienți. Noi încercăm să le oferim o upgradare a tuturor cerințelor din punct de vedere digital și investim deosebit de mult în acest segment de furnizare. Vom fi în continuare un jucător important și ne vom adresa consumatorilor atât casnici, cât și de business’, a menționat Radu Constantin, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit acestuia, această reliberalizare a pieței de energie ‘reprezintă un moment important’. ‘Suntem pentru a treia oară de reliberalizare a pieței energiei. Sperăm că am învățat ce era de învățat. În anul 2018 a fost pentru prima dată când piața de energie din România a fost complet liberalizată. După aceea a venit anul 2021 când a fost o redeschidere completă a pieței de energie din România, iar acum, la 1 iulie 2025, suntem pentru a treia oară’, a precizat Radu Constantin.
Hidroelectrica a scos a scos la vânzare, în 14 aprilie, pe una dintre platformele de contracte bilaterale a bursei de energie (PCCB-LE Flex), trei pachete de vânzare de energie electrică cu livrare în 2026. Compania a scos la vânzare, în pachete de câte 5 MW bandă, în total 131.400 MWh, anunţă economica.net.
Prețul cerut a fost de 550 de lei/MWh, și au existat oferte de răspuns, de la furnizori, traderi și de la un client final mare, producătorul de aluminiu Alro Slatina. Pachete au fost adjudecate la prețuri cuprinse între 553 și 555 de lei/MWh, iar cumpărătorii sunt furnizorul autohton Nova Power and Gas (pentru două pachete) și Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică al țării. Situațiile în care Alro a acceptat să plătească un astfel de preț – 110 euro/MWh – pentru a “sufla” energia competitorilor au fost extrem de rare în ultima vreme.
În pofida așteptărilor ca prețurile pe piață să mai scadă în viitor, iată că nu se întâmplă așa. Așadar, acum Hidroelectrica a obținut pentru energia bandă cu livrare anul viitor cam același preț pe care l-a obținut acum trei săptămâni (atunci încheiase tranzacțiile la 558-559 de lei/MWh) pentru aceeași perioadă și același profil de livrare.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică joi un proiect de ordin prin care tranzacțiile cu energie electrică de pe piețele forward se vor putea încheia doar cu plata în avans a 30% din valoarea contractului.
ANRE vorbește în fundamentarea proiectului de Ordin despre “introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioada de livrare mai mare de 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună”
“În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, mai arată ANRE.
Președintele ANRE, George Niculescu, a spus că măsura este una care va contribui la maturizarea pieței de energie. Președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase (foto), a spus ieri, întrebat despre obligativitatea plății în avans, că această măsură va scumpi energia electrică la client.
Joia trecută am văzut un articol de presă (…) că reglementatorul doreşte să pună o obligativitate pentru furnizori de 30%, dată în avans cash sau cu garanţie bancară, la valoarea contractului. Şi eu m-am gândit, dacă mă tot întreabă lumea ce părere am dacă o să crească sau nu preţurile, acum ştiu sigur: o să crească. Deci acesta e răspunsul şi aşteptăm să crească, pentru că în momentul în care regulamentul acesta se va pune este clar că suma respectivă, cash-ul respectiv sau garanţiile respective, vor fi cerute consumatorului. Am experimentat deja asta în vremea marii crize, când furnizorii ne cereau nişte garanţii, inclusiv de 100% din valoarea contractului. Nouă ca şi consumatori. Deci la consumator nu va scădea preţul, asta e clar”, a punctat Năstase.
Poate și de aceea Alro a cumpărat energie acum, înainte ca ordinul să intre în vigoare, plătind peste 110 euro/MWh. Hidroelectrica a prognozat pentru acest an, în bugetul pe care îl va supune atenției acționarilor, venituri totale de 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de cele din 2024, și cheltuieli totale de 6,1 miliarde de lei, în creștere și ele, cu 15% față de cele ale anului trecut. Așadar, profitul net bugetat de companie pentru acest an este de doar 3,55 miliarde de lei, în scădere cu 13% față de cele 4,06 miliarde de lei preliminate pentru anul 2024.
Compania estimează o producție de energie electrică de doar 13,3 TWh în acest an, în scădere de la cei 13,9 TWh ai anului trecut, pe fondul unei hidraulicități reduse. Producția a scăzut și anul trecut față de 2023, care a fost însă un an foarte bun.
Singura excepție este Hidroelectrica: în pofida majorării cu 60% a energiei active, prețul final fiind de 1-1,1 lei/KWh.
Astfel, o gospodărie care consumă sub 100 de KWh pe lună va achita o factură de 2,3 ori mai ridicată decât în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, iar una cu un consum cuprins între 100 și 255 lei/KWh – o factură aproape dublă.
Ofertele concurențiale ale principalilor furnizori de energiei electrică pentru populație prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel de 0,45 lei/KWh al Hidroelectrica (în creștere și el cu 60% față de actualul nivel de 0,28 lei/KWh), mai arată sursa citată.
Cât vor plăti românii, în funcție de furnizor?
– E.ON: 0,83 lei/KWh, ducând la un preț final de peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zona de distribuție.
– PPC (fosta Enel): 0,79 lei/KWh, cu un preț final între 1,44 și 1,53 lei/KWh.
– Electrica: 0,80 lei/KWh, rezultând un preț final între 1,45 și 1,53 lei/KWh.
– Premier Energy nu a publicat o ofertă oficială, dar clienții raportează prețuri similare, de aproximativ 1,54 lei/KWh.
Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anunțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.
Compania atenționează că acesta se va aplica nu numai noilor clienți, ci și celor care au deja contracte în derulare.
Impactul asupra facturii finale va fi însă mai redus, de aproximativ 25%, aceasta cuprinzând pe lângă componenta de preț energie activă și celelalte tarife, impozite și taxe.
Noile prețuri se vor aplica și în perioada 1 aprilie – 1 iulie, până la terminarea perioadei de plafonare a prețurilor la energie, în cazul consumatorilor casnici cu un consum mai mare de 255 KWh/lună, în facturile cărora plafonul de 0,68, respectiv 0,8 lei/KWh sau vechiul preț, după caz, va fi înlocuit cu noul preț.
România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh).