După intrarea în faliment a UCM Reșița, Hidroelectrica a preluat capacitățile de producție și forța de muncă specializată, garantând astfel continuitatea unei tradiții inginerești cu peste un secol de istorie. Prin această mutare, compania devine capabilă să producă și să întrețină componente hidroenergetice esențiale, eliminând dependența de furnizori externi pentru lucrările de mentenanță și retehnologizare.
„După 22 de luni de activitate de lucrări de montare, montaj, calibrare și teste, astăzi toate cele șase hidroagregate să fie în funcțiune la Porțile de Fier. Achiziția UCM Reșița a fost făcută pentru a ne reduce dependența noastră de alte companii din extern în vederea realizării lucrărilor de mentenanță la noi în casă, la noi în curte, o companie cu o foarte mare tradiție, vechea parte a companiei sau fostul UCM Reșița a intrat în faliment. Noi am salvat practic partea viabilă a acestei uzine. Astăzi, această uzină a rămas cu o istorie… 80% din hidroagregatele din această țară au fost făcute acolo. Dacă nu salvam această parte, probabil că era toată în paragină și era cine știe ce să mai construi acolo”, a declarat Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, în cadrul Conferinței naționale RO 3.0 „Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă”.
Pe lângă importanța strategică și simbolică, investiția are un impact major asupra economiei locale din Reșița. Hidroelectrica are în plan investiții de 25 de milioane de euro în echipamente și utilaje doar în acest an, ceea ce reprezintă o infuzie semnificativă de capital în zonă.
„Avem anul acesta un program de investiții de echipamente, utilaje de 25 de milioane de euro la Reșița. Reindustrializarea, proiectele pe care Guvernul le anunță… astea trebuie făcute, cum se spune, la firul ierbii, luate de la zero. Începem să educăm oarecum forța de muncă, care are o o vârstă destul de înaintată. Avem parteneriate cu universitățile prin care începem, avem peste 500 de studenți în baza de date pe care încercăm să-i atragem către companiile de stat, companii de stat care sunt listate la bursă și care au un viitor extraordinar. Vorbim despre sustenabilitate, reindustrializare, performanță”, a mai precizat Borbèly.
Conferința RO 3.0 a reunit lideri din industrie și reprezentanți guvernamentali pentru a discuta despre rolul sustenabilității în dezvoltarea economică durabilă a României.
Citește și: Anunțul E.ON important pentru toți clienții. Este legat de facturi!