Hidroelectrica scapă de unii băieţi deştepţi din energie. Vezi ce contracte au fost reziliate

Ministerul Economiei a reuşit să rezilieze unul dintre contractele cu "băieţii deştepţi" din energie. Potrivit Mediafax, compania Luxten ar fi renunţat la contractul de cumpărare a energiei electrice de la Hidroelectrica.
Romania TV
29 dec. 2011, 12:23
Hidroelectrica scapă de unii băieţi deştepţi din energie. Vezi ce contracte au fost reziliate

Hidroelectrica a reziliat contractele directe de vânzare a energiei pe care le avea cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord „din motive de imagine”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din compania de stat.

SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov cumpărau cantităţi mici de energie, la preţuri printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar şi aşa, preţurile sunt de aproape două ori mai mici comparativ cu tarifele obţinute pe bursa OPCOM.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a transmis joi presei un raport de activitate pentru anul 2011 în care arară că Hidroelectrica a reziliat patru contracte.

„În urma discuţiilor cu reprezentanţii FMI, la jumătatea lunii decembrie am dispus trimiterea de notificări de reziliere a contractelor la primul termen posibil către toţi beneficiarii de contracte bilaterale. Patru dintre acestea au fost reziliate”, arată Ariton, fără să ofere detalii.

Ministrul Economiei spune, în raport, că „una dintre principalele preocupări în domeniul energetic” a fost identificarea unor soluţii pentru rezilierea sau renegocierea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica.

Compania a fost afectată masiv de seceta din a doua parte a anului, fiind obligată, la sfârşitul lunii septembrie, să activeze clauza de forţă majoră, care i-a permis să reducă livrările de energie pentru toate contractele.

„Ca urmare a secetei prelungite, în luna septembrie am dispus instituirea situaţiei de forţă majoră, ceea ce a permis companiei să livreze exact atâta energie cât a produs. În paralel, am trimis documentaţia la Direcţia Generală Competitivitate a Comisie Europene în vederea identificării consolidării unei soluţii juridice pentru rezilierea tuturor contractelor”, potrivit lui Ariton.

Hidroelectrica a notificat în urmă cu două săptămâni toţi beneficiarii de contracte directe că are intenţia să rezilieze acordurile „la primul termen posibil”. Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2.000, iar jumătate dintre acorduri au fost preluingite până în 2018.

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

În 2006, Ministerul Economiei a anunţat că intenţionează să facă publice prevederile acordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărau energia s-au opus şi contractele au rămas confidenţiale. Trei ani mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să prezinte public modul în care se vinde energia şi să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalităţi, dar şi această iniţiativă a rămas fără rezultat.

În cele din urmă, la jumătatea acestui an, informaţii din aceste acorduri bilaterale, precum preţurile de vânzare, au fost făcute publice de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în cel mai importante companii energetice de stat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii decembrie, că, în calitate de şef de stat, nu a reuşit să pună capăt „poveştii celebrilor băieţi deştepţi” din energie, dar a apreciat că România va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.

La rândul său, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul încearcă să aducă de partea statului cât mai mult din contractele încheiate de „băieţii deştepţi pentru băieţi deştepţi”, dar a arătat în acelaşi timp că înţelegerile la Hidroelectrica au fost prelungite de fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu doar pentru a „minimiza” pierderile.

În luna noiembrie, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care controleză un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, a acţionat în instanţă patru membri ai Consiliului de Administraţie al companiei, considerând că aceştia au prejudiciat societatea prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Acţiunea în instanţă a fost formulată după ce vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat la Bucureşti că la nivelul CE sunt analizate contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

 

 

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihaela Prigoană, primele declarații la mai bine de jumătate de an de la moartea lui Silviu Prigoană: "L-am iubit cu tot sufletul..."
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Țara care a luat fața celor mai mari puteri din lume. Cum a reușit să le ofere tuturor locuitorilor din orașe „aurul albastru”
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Călin Georgescu. Claudiu Târziu dezvăluie totul: E imposibil
Playtech.ro
Un nou lanț de magazine ajunge în România: Produse la prețuri mici, de bună calitate. Devine concurent direct pentru Pepco
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Ce este Pangeea Ultima, cimitirul speciei umane. Ce spun cercetătorii despre momentul și modul în care omenirea va dispărea
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Pe ce a cheltuit Irinel Columbeanu ultimii 600.000 de euro. Cine e femeia din umbră care îl ajută în prezent
Spynews
Horoscop sâmbătă, 23 mai 2025: Nativii Pești sunt pe cale să ia decizii importante
Evz.ro
Locul din România care te scapă de boli. Mulți oameni s-au vindecat
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai iubit actor. A fost o legendă a țării. Una dintre cele mai respectate personalități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Peste 5 milioane de români afectați. Mai e doar o lună
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biserici din lemn ascunse în Dâmbovița. Recomandări pentru o duminică departe de aglomerație