Hidroelectrica va deschide o reprezentanţă la Budapesta

Hidroelectrica va deschide, în luna septembrie, o reprezentanţă la Budapesta cu scopul de a vinde energie electrică pe piaţa europeană, în timp ce termenul de ieşire a companiei din insolvenţă este preconizat pentru anul 2015, a anunţat, joi, în cadrul ediţiei a XXII-a a Conferinţelor Focus Energetic, Remus Borza, Administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Iulian Tudor
07 aug. 2014, 10:55
Hidroelectrica va deschide o reprezentanţă la Budapesta

Hidroelectrica deschide reprezentanţă la Budapesta, în luna septembrie, pentru a derula activităţi de trading cu energie. De asemenea, compania va avea o reprezentanţă la Belgrad, dar acolo este un pic mai dificil, deocamdată. Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la anul şi abia după ce iese din insolvenţă va putea fi listată la Bursă”, a afirmat Remus Borza.

Totodată, administratorul judiciar al Hidroelectrica a criticat faptul că în România taxa pe apa uzinată este cea mai mare din Europa, iar sumele care duc pe acest segment ar fi putut merge către investiţii.

„În 24 de state din 28 ale Uniunii Europene taxa pentru apa uzinată folosită în scopuri energetice este zero. În patru state se mai plătesc câteva taxe. Din păcate, România este campioană. În Franţa, de exemplu, taxa este de 15 eurocenţi la milionul de metri cubi, iar în România se plătesc 25 de eurocenţi la mia de mc. Evident că este un dezechilibru flagrant, iar asta înseamnă un efort financiar din perspectiva Hidrolectrica foarte mare. În 2010, s-a majorat de două ori preţul apei uzinate în România, în aprilie de la 0,17 bani la 0,26 bani/mia de metri cubi, iar în decembrie de la 0,26 bani la 1,1 lei/mia metri cubi. În acest context, contribuţia Hidroelectrica la plata acestei ape a crescut de la 20 milioane de euro la 80 de milioane de euro. Dacă mai adăugăm taxa pe stâlp şi piaţa reglementată cu aşa-zisele politici sociale de subvenţie a energiei pentru populaţie, ajungem la 170 de milioane de euro plătiţi de Hidroelectrica, bani care s-ar fi putut duce în investiţii. Altfel, după părerea mea, banii pentru diguri trebuie să vină de la bugetul statului”, a spus Remus Borza.

Potrivit datelor Hidroelectrica, compania a închis, la finalul lunii iulie, încă o linie de credit destinată finanţării capitalului circulant în valoare de 30 de milioane de euro, contractată de la RBS Bank în data de 23 decembrie 2008 şi prelungită succesiv din cauza insuficienţei fondurilor proprii ale companiei.

Compania a obţinut, în primele şase luni din 2014, un profit brut de 509 milioane de lei şi, ca urmare a îmbunătăţirii cash-flow-ului şi profitabilităţii. Compania are constituite, la 31 iulie 2014, depozite de aproximativ 350 de milioane de lei, remunerate la o dobândă medie de 3.2%, mai reiese din comunicatul Hidroelectrica.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă în perioada 20 iunie 2012 – 26 iunie 2013. Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, după ce procesul de închidere a insolvenţei a fost contestat în instanţă.

Conferinţele Focus Energetic au continuat, joi, cu ediţia a XXII-a, eveniment în care a fost dezbătută tema „Finanţarea investiţiilor energetice în condiţiile noilor viziuni naţionale şi europene”.

Citeşte şi Autorităţile anunţă costul facturilor pentru iarnă. Gazul se scumpeşte, dar energia electrică se ieftineşte

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Temperaturile ridicate ar putea duce la creșterea mortalității cu 50% în Europa până la sfârșitul secolului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid