Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Piciorul diabetic, ulcerul varicos și escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români. Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infecții, limitarea activităților zilnice, vizite interminabile la medicul specialist și costuri ridicate. De cele mai multe ori, tratamentele tradiționale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În ultimii ani, însă, metodele de tratament au evoluat simțitor. Rănile sunt acum vindecate fără intervenții chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.
Roxana Gagiu
25 nov. 2016, 07:24
Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Rana reprezintă o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsă de țesut. O rană ușoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură, se vindecă de obicei într-un interval de 2-4 săptămâni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea rănilor, datorită capacității de regenerare a țesuturilor. Acestea sunt răni acute.

Rănile care nu se vindecă timp de șase săptămâni sunt considerate cronice. Rănile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecții. Printre cei mai întâlniți factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără: diabetul, bolile cardiace, circulația sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecțiile, fumatul, vârsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de răni cronice

Rănile pe piciorul diabetic. Aproximativ 15% dintre pacienții diabetici dezvoltă ulcerații în timpul vieții și, odată apărută, această leziune crește de opt ori riscul de amputație a piciorului. Din numărul total al amputațiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând 73-75% dintre ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii și al țesutului subcutanat pe fondul insuficienței venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, care are vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă (1-3 % dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani) și este mai frecvent la femei (80% dintre pacienți sunt femei).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părți ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior și reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare.

Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când țesuturile moi sunt comprimate între o proeminență osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părți ale corpului. Comprimarea țesuturilor moi (piele sau mușchi) pentru mai mult timp întrerupe circulația sângelui, țesutul degradându-se astfel constant. Și această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienții de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbați cu vârsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceștia sunt mai predispuși să sufere traumatisme vertebro-medulare.

Deși cauzele apariției acestora sunt diferite și necesită tratamente generale diferite (medicamentație specifică afecțiunii de bază), tratamentul local respectă aceleași principii, evoluția rănilor fiind, de asemenea, similară.

Etapele de vindecare ale unei răni:

  • Faza de curățare – în prima fază, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi și resturi celulare. Rana poate sângera, poate secreta puroi și poate fi dureroasă;
  • Faza de regenerare – în această etapă, țesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulație;
  • Faza de cicatrizare – în acest stadiu, rana își micșorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze țesutul nou format.

Cu toate acestea, metodele tradiționale de tratament (care utilizează apă oxigenată sau cloramină pentru curățarea rănii și preparate pe bază de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesită un timp îndelungat pentru vindecare. În cazuri extreme, rănile nu se vindecă nici în ani de zile.

Pansamentele hidroactive necesită un timp de vindecare semnificativ redus
Metoda pe bază de pansamente hidroactive este singura care sporește substanțial confortul pacientului. Acțiunea acestora se bazează pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerării țesutului și închiderii rănii. Mai mult, acestea nu conțin substanțe medicamentoase și nu provoacă alergii, acțiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii și materialului component.

Odată aplicate pe rană, acestea mențin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mențin un Ph optim, care favorizează regenerarea țesutului. Astfel, o rană tratată fără succes ani de zile prin metodele tradiționale se poate vindeca în 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.
Pansamentele hidroactive atenuează durerea atât în momentul schimbului de pansament, cât și pe parcursul menținerii pe rană.

Pansamentele hidroactive atenuează durerea la nivelul rănii, prin reducerea încărcării microbiene și asigură, de asemenea, un schimb atraumatic (nu se lipește de aceasta). Pe lângă eficiența terapeutică incontestabilă, acestea sunt și ușor de aplicat, facilitând efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, după un prim consult medical și alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasă, cu ajutorul unui aparținător fără a renunța, însă, la supravegherea constantă a cadrului medical.

Pansamentele hidroactive nu trebuie să fie schimbate la fel de frecvent ca pansamentele tradiționale

Dacă tratamentele tradiționale impun schimbarea zilnică a pansamentelor indiferent de etapa în care se află rana, unele pansamente hidroactive pot fi schimbate și o dată la 3-4 zile. Atunci când, în urma aplicării pansamentelor potrivite, rana depășește faza de curățare (după ce infecția, fibrina, exsudatul în exces au fost îndepărtate), se vor aplica pansamente dedicate închiderii complete a rănii, care pot fi schimbate o dată la 3-4 zile, calitatea vieții pacientului fiind, astfel, vizibil îmbunătățită.

Pansamentele hidroactive reduc semnificativ posibilitatea dezvoltării infecțiilor

Odată aplicate pe rană, pansamentele umede păstrează țesutul sănătos intact și curăță rana prin îndepărtarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte și a germenilor. Astfel, zona afectată nu riscă să se infecteze.
Hidroterapia în doi pași poate fi cea mai bună decizie pe care o ia pacientul care suferă de răni cronice

Hidroterapia este cel mai nou concept de terapie eficientă în tratarea rănilor cronice. Realizată în doi pași, cu ajutorul produselor HydroClean/HydroClean plus și HydroTac, această formă de tratament poate deveni cel mai bun aliat pentru pacienții care se confruntă cu aceste răni cumplite. HydroClean/HydroClean plus este folosit în primele două etape de dezvoltare a rănii – în timp ce rana se curăță și la începutul procesului de granulație. Odată ce țesutul nou s-a format, este recomandat să se aplice HydroTac, pansament care susține procesul de vindecare până când rana se închide complet.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni