Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Piciorul diabetic, ulcerul varicos și escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români. Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infecții, limitarea activităților zilnice, vizite interminabile la medicul specialist și costuri ridicate. De cele mai multe ori, tratamentele tradiționale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În ultimii ani, însă, metodele de tratament au evoluat simțitor. Rănile sunt acum vindecate fără intervenții chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.
Roxana Gagiu
25 nov. 2016, 07:24
Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Rana reprezintă o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsă de țesut. O rană ușoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură, se vindecă de obicei într-un interval de 2-4 săptămâni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea rănilor, datorită capacității de regenerare a țesuturilor. Acestea sunt răni acute.

Rănile care nu se vindecă timp de șase săptămâni sunt considerate cronice. Rănile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecții. Printre cei mai întâlniți factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără: diabetul, bolile cardiace, circulația sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecțiile, fumatul, vârsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de răni cronice

Rănile pe piciorul diabetic. Aproximativ 15% dintre pacienții diabetici dezvoltă ulcerații în timpul vieții și, odată apărută, această leziune crește de opt ori riscul de amputație a piciorului. Din numărul total al amputațiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând 73-75% dintre ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii și al țesutului subcutanat pe fondul insuficienței venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, care are vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă (1-3 % dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani) și este mai frecvent la femei (80% dintre pacienți sunt femei).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părți ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior și reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare.

Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când țesuturile moi sunt comprimate între o proeminență osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părți ale corpului. Comprimarea țesuturilor moi (piele sau mușchi) pentru mai mult timp întrerupe circulația sângelui, țesutul degradându-se astfel constant. Și această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienții de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbați cu vârsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceștia sunt mai predispuși să sufere traumatisme vertebro-medulare.

Deși cauzele apariției acestora sunt diferite și necesită tratamente generale diferite (medicamentație specifică afecțiunii de bază), tratamentul local respectă aceleași principii, evoluția rănilor fiind, de asemenea, similară.

Etapele de vindecare ale unei răni:

  • Faza de curățare – în prima fază, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi și resturi celulare. Rana poate sângera, poate secreta puroi și poate fi dureroasă;
  • Faza de regenerare – în această etapă, țesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulație;
  • Faza de cicatrizare – în acest stadiu, rana își micșorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze țesutul nou format.

Cu toate acestea, metodele tradiționale de tratament (care utilizează apă oxigenată sau cloramină pentru curățarea rănii și preparate pe bază de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesită un timp îndelungat pentru vindecare. În cazuri extreme, rănile nu se vindecă nici în ani de zile.

Pansamentele hidroactive necesită un timp de vindecare semnificativ redus
Metoda pe bază de pansamente hidroactive este singura care sporește substanțial confortul pacientului. Acțiunea acestora se bazează pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerării țesutului și închiderii rănii. Mai mult, acestea nu conțin substanțe medicamentoase și nu provoacă alergii, acțiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii și materialului component.

Odată aplicate pe rană, acestea mențin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mențin un Ph optim, care favorizează regenerarea țesutului. Astfel, o rană tratată fără succes ani de zile prin metodele tradiționale se poate vindeca în 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.
Pansamentele hidroactive atenuează durerea atât în momentul schimbului de pansament, cât și pe parcursul menținerii pe rană.

Pansamentele hidroactive atenuează durerea la nivelul rănii, prin reducerea încărcării microbiene și asigură, de asemenea, un schimb atraumatic (nu se lipește de aceasta). Pe lângă eficiența terapeutică incontestabilă, acestea sunt și ușor de aplicat, facilitând efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, după un prim consult medical și alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasă, cu ajutorul unui aparținător fără a renunța, însă, la supravegherea constantă a cadrului medical.

Pansamentele hidroactive nu trebuie să fie schimbate la fel de frecvent ca pansamentele tradiționale

Dacă tratamentele tradiționale impun schimbarea zilnică a pansamentelor indiferent de etapa în care se află rana, unele pansamente hidroactive pot fi schimbate și o dată la 3-4 zile. Atunci când, în urma aplicării pansamentelor potrivite, rana depășește faza de curățare (după ce infecția, fibrina, exsudatul în exces au fost îndepărtate), se vor aplica pansamente dedicate închiderii complete a rănii, care pot fi schimbate o dată la 3-4 zile, calitatea vieții pacientului fiind, astfel, vizibil îmbunătățită.

Pansamentele hidroactive reduc semnificativ posibilitatea dezvoltării infecțiilor

Odată aplicate pe rană, pansamentele umede păstrează țesutul sănătos intact și curăță rana prin îndepărtarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte și a germenilor. Astfel, zona afectată nu riscă să se infecteze.
Hidroterapia în doi pași poate fi cea mai bună decizie pe care o ia pacientul care suferă de răni cronice

Hidroterapia este cel mai nou concept de terapie eficientă în tratarea rănilor cronice. Realizată în doi pași, cu ajutorul produselor HydroClean/HydroClean plus și HydroTac, această formă de tratament poate deveni cel mai bun aliat pentru pacienții care se confruntă cu aceste răni cumplite. HydroClean/HydroClean plus este folosit în primele două etape de dezvoltare a rănii – în timp ce rana se curăță și la începutul procesului de granulație. Odată ce țesutul nou s-a format, este recomandat să se aplice HydroTac, pansament care susține procesul de vindecare până când rana se închide complet.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii