ALEGERI SUA 2016: Victoriile din Florida, Ohio, Illinois şi Carolina de Nord, care au pus împreună în joc 620 de delegaţi distribuiţi proporţional, o aduc pe fostul secretar de stat mai aproape de nominalizarea democraţilor pentru Casa Albă, transmite Reuters.
Fostul secretar de stat a reuşit să obţină într-o singură noapte susţinerea a 324 de delegaţi, iar Bernie Sanders a strâns în primarele din Florida, Illinois, Ohio şi Carolina de Nord un număr de 220 de delegaţi. În acest timp, Hillary Clinton conduce detaşat cursa electorală care îi va aduce nominalizarea la Convenţia Partidului Democrat din iulie, cu peste jumătate dintre delegaţii de care are nevoie deja de partea sa şi cu un avans de 761 de delegaţi faţă de Bernie Sanders.
De asemenea, o altă victorie importantă pentru Hillary Clinton este retragerea din cursă a senatorului republican Marco Rubio. Potrivit sondajelor americane, Rubio era singurul politician care ar fi putut să o învingă pe Clinton într-o cursă directă pentru Casa Albă, având în vedere că fostul secretar de stat este foarte aproape să-şi descalifice singurul contracandidat democrat din lupta pentru nominalizare. Între timp, retorica inflamatorie a lui Donald Trump şi Ted Cruz va continua să aibă succes în rândul conservatorilor, însă la nivel naţional cei doi vor creşte considerabil şansele de a avea o femeie la Casa Albă.
După alegerile primare din 24 de state, fostul secretar de stat a câştigat 16 state şi un număr de 1.546 de delegaţi, în comparaţie cu cei 785 de delegaţi ai lui Bernie Sanders. Hillary Clinton are nevoie de 2.383 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea PartiduluI Democrat la Convenţia din iulie, iar cu un număr total de 4.763 de delegaţi democraţi care pot fi distribuiţi, Bernie Sanders are încă şanse matematice în ceea ce priveşte cursa pentru Casa Albă, însă la fiecare rundă de primare se îndepărtează de condracandidata sa.
Cu ocazia alegerilor primare, fiecare stat în parte poate să îşi stabilească propriile reguli. Partidul Democrat aplică însă o regulă unică în toate statele. Astfel, în fiecare stat un candidat primeşte un număr de delegaţi proporţional cu voturile obţinute. Există, însă, şi excepţii. Dacă un candidat nu reuşeşte să strângă cel puţin 15% din sufragii într-un district, nu primeşte niciun delegat din districtul respectiv.
În momentul în care un candidat democrat se retrage din cursa pentru învestitura democrată, toţi delegaţii pe care i-a strâns sunt realocaţi celorlalţi candidaţi.