Clinton, în vârstă de 65 de ani, îşi va încheia mandatul după ce preşedintele Barack Obama va depunde jurământul la 20 şi 21 ianuarie. „Ţinând cont de starea de sănătate a secretarului de stat, medicii săi au sfătuit-o să nu se urce la bordul avionului în următoarele săptămâni pentru a efectua zboruri de lungă durată. Nu luăm în calcul nicio deplasare până la mijlocul lunii ianuarie”, a scris consilierul său Philippe Reines, într-un e-mail adresat jurnaliştilor care o însoţesc în general în vizite pe Hillary Clinton, ionformează AFP, citată de Mediafax.
Reines a dezvăluit sâmbătă că aceasta a suferit o „comoţie cerebrală”, după ce săptămâna trecută a avut o stare de rău cauzată de o „deshidratare severă” din cauza infecţiei cu un virus gastric la întoarcerea dintr-un turneu în Europa, la 7 decembrie. De atunci, ea nu a avut nicio activitate publică şi lucrează oficial de acasă.
„Boală diplomatică”, pentru a evita cazul Benghazi
Cu toate acestea, fostul trimis special la ONU, John Bolt, a propagat un zvon potrivit căruia şefa diplomaţiei americane nu ar fi suferit nicio comoţie cerebrală din cauza „deshidratării” şi că acea explicaţie oficială ar fi fost neadevărată, Clinton urmărind astfel să evite să vorbească în faţa Congresului despre teribilul atac de la consulatul american din Benghazi, în urma căruia ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens, şi-a pierdut viaţa.
„Este o boală diplomatică”, a afirmat Bolton citat de The Los Angeles Times. „Sper să nu fie ceva serios, dar toate acestea au fost dezvăluite (informaţiile despre starea de sănătate a lui Clinton, n.r.) într-un context pe care eu nu îl consider a fi total transparent şi cred că exită o obligaţie aici”, a continuat fostul trimis special la ONU, care a servit în Administraţia preşedintelui George W.Bush.
Victoria Nunland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, insistă a precizat că zvonurile privind „boala inventată” a lui Hillary Clinton sunt „complet neadevărate”. Hillary Clinton ar urma să prezinte în faţa Congresului activitatea sa ca şefă a diplomaţiei americane în timpul mandatului său. În acest context, atentatul de la Benghazi ar fi o un eşec în activitatea cu multe realizări dealtfel a Departamentului de Stat, putând scoate la iveală lipsuri grave în asigurarea securităţii diplomaţilor americani aflaţi la posturi în străinătate.
Clinton ar putea fi înlocuită la sfârşitul lunii ianuarie de către John Kerry, senator şi fost candidat democrat pentru alegerile prezidenţiale americane din 2004.