Hillary Clinton se întoarce: Secretarul de stat depune mărturie despre atentatul din Benghazi

Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a revenit la birou, luni, după o lună de absenţă cauzată de probleme de sănătate şi cu câteva săptămâni înainte să îi predea ştafeta succesorului ei în funcţie, John Kerry.
Romania TV
08 ian. 2013, 13:11
Hillary Clinton se întoarce: Secretarul de stat depune mărturie despre atentatul din Benghazi

Ovaţionată de 75 de colaboratori care i-au oferit o şapcă şi un tricou de fotbal american, Clinton apare zâmbind şi purtând o jachetă roz-fucsia în fotografii difuzate de către consilierii ei, care au dat asigurări că şefa diplomaţiei americane este „superbă” şi arată „total refăcută”.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a dezvăluit o agendă săptămânală mai redusă decât cea obişnuită a hiperactivei şefe a diplomaţiei americane, care va lua cina joi cu preşedintele afgan Hamid Karzai.

Clinton nu va mai efectua – „conform sfaturilor medicilor săi” şi, aparent, până la plecarea de la Departamentul de Stat – turnee cu avionul, cum au fost cele pe care le-a efectuat în patru ani de mandat la conducerea celei mai puternice diplomaţii din lume.

Secretarul de Stat, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizată de la 30 decembrie şi până la 3 ianuarie la New York, pentru a fi supusă unui tratament pentru un cheag de sânge depistat într-o venă, între creier şi craniu. Ea a fost tratată cu anticoagulante, iar medicii i-au prognozat o refacere completă.

Departamentul de Stat a comunicat în mai multe rânduri, de la începutul lui decembrie, cu privire la starea de sănătatea a acestui adevărat „pilon” al Guvernului american, dar fără să reuşească să îndepărteze toate întrebările cu privire la o absenţă atât de lungă.

Clinton nu a putut să depună mărturie, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, cu privire la atentatul împotriva Consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie 2012. Acest atac, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind dur criticat pentru „eşecuri” în materie de securitate.

Opoziţia republicană reclamă audierea lui Clinton, considerând-o drept o condiţie pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.

Victoria Nuland a repetat luni că secretarul de Stat „va depune mărturie” în Congres înainte ca John Kerry să o înlocuiască în mod oficial, adică probabil la câteva zile după depunerea jurământului de către preşedintele Barack Obama, la 20 şi 21 ianuarie, şi reluarea sesiunii parlamentare.

Ultimele săptămâni de mandat ale lui Clinton încheie patru ani în cursul cărora ea a apărat neobosit politica externă a preşedintelui Obama. Cu aproape 400 de zile cumulate de călătorie, un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul absolut în rândul secretarilor de Stat americani, în acest domeniu.

Ea s-a declarat, în urmă cu câteva luni, „epuizată” de ritmul susţinut pe care şi l-a impus, începând din ianuarie 2009, oferind asigurări că vrea „să revină la viaţa privată”. Dar având în vedere popularitatea de care se bucură, Washingtonul este convins că va candida la alegerile prezidenţiale din 2016.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?