Hipertensiunea arterială depistată la timp ajută la prevenirea complicaţiilor care duc la deces

Unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani, la nivel global, are tensiunea arterială ridicată, iar peste 9 milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Iulian Tudor
08 apr. 2013, 06:53
Hipertensiunea arterială depistată la timp ajută la prevenirea complicaţiilor care duc la deces

Medicii susţin că, dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia ţării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui „ucigaş în serie” ar fi incomparabil mai mici, scrie agerpres.ro.

Dacă ai în familie cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii. La fel de importante pentru pacienţii deja diagnosticaţi sunt respectarea unui stil de viaţă sănătos şi a tratamentului pe termen lung. Ignorarea tratamentului constant şi corect, a vizitelor la medic se plătesc, din păcate, extrem de scump, în ani de suferinţă a pacienţilor şi familiilor lor. Dializa, intervenţiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lungă durată în urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinţă şi costuri enorme pentru pacienţi şi familiile lor, dar şi pentru sistemul medical în ansamblu şi pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie.

La rândul său, dr. Doina Mihăilă, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a arătat că „sistemul de sănătate se referă adesea la costuri, iar controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile în sistemul de sănătate”.

Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia ţării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui „ucigaş în serie” ar fi incomparabil mai mici, ca şi costurile în invaliditate sau bani. Ca profesionişti suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament„, a susţinut aceasta, potrivit unui comunicat.

Dr. Sandra Alexiu, secretar al SNMF, trage un semnal de alarmă şi spune că, din păcate, se constată frecvent că pacienţii îşi măsoară greşit tensiunea arterială.

„O poziţie incorectă, lipsa unei perioade minime de repaus înainte de măsurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. În cabinet, medicul de familie demonstrează şi explică toate regulile pentru o măsurare corectă, astfel încât pacienţii noştri ştiu apoi să îşi monitorizeze corect tensiunea şi acasă, dacă este cazul. De asemenea, facem recomandările necesare pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale chiar şi fără un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare, dar şi prin stoparea fumatului. Pacienţii consultaţi de medicul lor de familie capătă astfel informaţiile necesare pentru a fi partenerii medicilor în controlul asupra stării lor de sănătate”, a precizat medicul.

Mesajul medicilor de familie de Ziua Mondială a Sănătăţii a fost „Mergi la medicul tău de familie şi controlează-ţi tensiunea arterială”!. 12% din consultaţiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.

Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează numeroşii pacienţi deja diagnosticaţi.

Hipertensiunea arterială, adică valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumită şi „ucigaşul silenţios”, deoarece simptomele sunt nespecifice şi uşor de ignorat. Hipertensiunea arterială afectează creierul, inima, rinichii şi ochii, dar boala contribuie mai ales la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare grave.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!