Iată care sunt simptomele care-ți pot spune că suferi de hipotiroidism:
Stare de somnolență
Hipotiroidismul determină încetinirea întregii funcționări a organismului, astfel încât există o senzație permanentă de somn și un sentiment de oboseală cronică chiar și după opt ore de somn.
Constipație
Hormonii secretați de tiroidă influențează acțiunea catecolaminelor, substanțe strâns legate de funcționarea intestinală. Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, acțiunea catecolaminelor scade și ea, încetinind funcția intestinelor și provocând constipație.
Schimbarea stării de dispoziție
Nivelul scăzut de hormoni tiroidieni afectează direct metabolismul, provocând starea de apatie, oboseală și letargie, simptome care pot fi ușor confundate cu depresia. În ceea ce privește depresia, se știe că încetinirea întregului organism, în special a sistemului nervos, cauzată de hipotiroidism, poate favoriza apariția acestei tulburări psihice.
Unghii fragile, piele uscată și căderea părului
Nu toată lumea știe, dar aceste schimbări care sunt adesea asociate cu o dietă nesănătoasă sau lipsa de exerciții fizice pot fi un semn al hipotiroidismului. Relația constă în formarea de proteine, importante pentru unghii, piele și păr, care este influențată de hormonii tiroidieni.
Creștere în greutate
Dacă ai observat că te-ai îngrășat fără să fi făcut modificări în dietă și stilul de viață, motivul poate fi glanda tiroidă, hipotiroidismul, mai exact. Boala nu provoacă un câștig foarte mare în greutate, dar, deoarece provoacă încetinirea metabolismului, poate fi legată de creșterea în greutate. Când ai îndoieli, consultă un endocrinolog.