Se numeşte Hiriko. ‘Nu este japoneză, ci bască. Numele ei înseamnă +urban+ în limba bască’, a spus Gorka Espiau, reprezentantul consorţiului care a realizat-o, la prezentarea în faţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Volanul ei seamănă cu cel al unei maşini de Formula 1, motorul se află în roţi, toate mobile, ceea ce permite o rotaţie de 360 de grade, iar habitaclul se pliază pentru a permite staţionarea într-un spaţiu de bicicletă.
Jose Manuel Barroso a avut câteva dificultăţi cu volanul când s-a instalat în habitaclu, însă a reuşit să iasă destul de uşor din maşină, pentru că parbrizul culisează ca şi cockpitul unui avion de turism. Prezentarea n-a mers mai departe. Preşedintele CE a plecat repede, evitând orice întrebare despre susţinerea pe care instituţia ar putea să o acorde dezvoltării maşinuţei.
Hiriko poate constitui totuşi un răspuns la ideea CE de a interzice accesul maşinilor pe benzină în centrele urbane. Ea va fi aplicată în 2013 în câteva oraşe adepte ale conceptului. Mai multe oraşe din Benelux, Germania şi Franţa au lansat deja oferte de vehicule, electrice sau nu, în self-service.
Hiriko, maşinuţa cu două locuri, odată pliată, poate fi parcată într-un spaţiu de 1,5 m, iar bateria electrică are o autonomie de 120 km în oraş.
Ideea maşinii electrice pliabile a fost lansată de MIT-Media Lab din Boston, însă a fost dezvoltată şi produsă de un grup de şapte mici firme basce, reunite în consorţiul Hiriko. ‘De obicei, ideile europene se realizează în Statele Unite. De această dată, o idee americană se realizează în Europa’, spune Gorka Espiau.
Mai multe oraşe sunt deja fermecate de Hiriko. Printre ele, Malmo, Berlin, Barcelona, San Francisco, Hong Kong, Quito şi insulele Galapagos. În prezent au loc negocieri cu Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai şi, de câtăva vreme, Bruxelles. În capitala belgiană, ideea este utilizarea unui număr de circa o sută de astfel de vehicule între gara TGV Bruxelles-Midi, aeroport şi cartierul instituţiilor europene.