Traseul de 13.498 km a purtat echipa de ingineri Honda formată din Fergal McGrath și Julian Warren prin 24 de țări din Europa, printre care și România. Cei doi temerari au vrut să demonstreze eficiența noului Civic Tourer în condiții normale de trafic, de unde și traseul extrem de complex pe care l-au abordat ce a necesitat 25 de zile pentru a fi parcurs.
Plecarea celor doi a avut loc pe 1 iunie, din orașul belgian Aalst, pentru a se întoarce în același punct pe 25 iunie. Noul Civic Tourer a reușit să parcurgă în medie 1.500 de km cu un plin de carburant, depășind cifrele declarate de consum (3,8 l/100 în regim mixt) cu peste 25%. Echipa s-a oprit doar de 9 ori pentru a realimenta, la un cost total de 645 euro pentru 13.498 km parcurși.
„Este o realizare remarcabilă, iar membrii echipei ar trebuie să fie mândri de efortul pe care l-au depus în stabilirea acestui nou Record Mondial Guinness. Conducând pe o distanta echivalenta cu cea dintre casa lor din Marea Britanie si pana în Australia, în doar 25 de zile, este o provocare uriașă pe care foarte puțini ar accepta-o. Cifrele privind economia de combustibil sunt remarcabile, mai ales dacă luăm în considerare că nu vorbim de o mașina mică, ci de un break ce este lider de clasă în ceea ce privește spațiul de încărcare și utilitatea practică.” a declarat Kate Saxton, Manager European PR Communications, Honda Motor Europe
Regulile impuse de Cartea Recordurilor Guinness a implicat prezența ambilor șoferi pe toată perioada deplasării, prin urmare cei doi ingineri, colegi la Centrul de Cercetare European Honda de peste 18 ani, au fost nevoiți să conducă în medie 600 km pe zi. Ca noul record să fie certificat de Guinness World Records, echipa a fost nevoită să colecteze dovezi pe parcursul drumului (date gps, poze, filme și declarații independente ale unor martori etc). Pentru a avea la dispoziție date exacte legate de poziția mașinii, noul Civic Tourer a fost echipat cu un sistem de monitorizare prin GPS furnizat de producătorul TRACKER.
Includerea acestui echipament opțional a fost de altfel și singura diferență față de un Civic Tourer de serie. Mașina a fost inspectată la plecare, respectiv la sosire pentru a certifica faptul că nu au avut loc intervenții de ordin tehnic, în timp ce toate alimentările de pe traseu au fost efectuate în benzinării publice iar presiunea din anvelope a fost cea recomandată de producător.
Cei doi ingineri au subliniat faptul că orice client poate atinge performanțe similare cu noul Civic Tourer 1.6 i-DTEC cu condiția să folosească tehnici de condus economic și să își aleagă o rută care să permită un stil de condus eficient. Desigur, pe tot parcursul acestui traseu, cei doi ingineri au fost foarte atenți să respecte limitele de viteză impuse, dar și să nu care greutate nenecesară în mașină.
Rezultatul înregistrat de noul Civic Tourer 1.6 i-DTEC este cu atat mai spectaculos dacă luăm în calcul faptul că nu vorbim despre un model de clasă mini sau mică, ci de un break compact ce beneficiază de cel mai spațios portbagaj din segment.