Tensiunile sunt puternice în această fostă colonie britanică, unde numeroși locuitori au impresia că Beijingul își întărește dominația, comentează sursa citată.
Legislativele din septembrie au dus la alegerea câtorva deputați care cer o mai multă autonomie față de China, la doi ani după marile manifestații prodemocrație din toamna lui 2014.
Hong Kongul beneficiază de semi-autonomie, în virtutea principiului ‘O țară, două sisteme’, care a dus la retrocedarea către Beijing a acestui mic teritoriu, în 1997.
Săptămâna trecută, în timpul instalării noului Consiliu Legislativ, depunerea jurământului de către noii deputați pro-independență Yau Wai-ching și Baggio Leung a fost respinsă pe motiv că aceștia s-au acoperit cu o pancartă ce proclama ‘Hong Kong nu este China’, potrivit Agerpres.
Jurământul stipulează că Hong Kongul este o regiune administrativă specială a Chinei.
Citeşte şi DEZVĂLUIRI WIKILEAKS: Hillary Clinton a ameninţat că va încercui China cu sisteme de rachete
Cei doi au refuzat de asemenea să pronunțe corect numele China, iar Yau Wai-ching a fost auzită făcând un joc de cuvinte vulgar la adresa Beijingului.
Cei doi au fost autorizați să depună jurământul din nou miercuri, însă în acel moment susținătorii Beijingului au părăsit sala Consiliului Legislativ, ceea ce a dus la suspendarea ședinței și la o altercație verbală între susținătorii și adversarii Beijingului în fața parlamentului.
În pofida unei mobilizări foarte puternice pentru a cere un sufragiu universal în timpul alegerii șefului guvernului hong-kongonez în 2017, Beijingul nu a vrut să facă nicio concesie.
China a avertizat în timpul alegerilor din septembrie că nu va tolera ca independența Hong Kongului să fie discutată ‘în și în afara’ Consiliului Legislativ.