Hong Kong-ul este de la începutul lui iunie scena unor acţiuni aproape zilnice pentru a denunţa îngrădirea libertăţilor şi ingerinţele tot mai mari ale Beijingului în problemele acestei regiuni semiautonome şi a cere reforme democratice. Nici guvernul central chinez, nici executivul din Hong Kong, care se supune Beijingului, nu au reuşit să calmeze mişcarea de contestare, care generează confruntări tot mai violente între forţele de ordine şi cele radicale.
Pentru a nu fi identificaţi şi a evita viitoare urmăriri judiciare, manifestanţii poartă majoritatea măşti pe faţă şi adesea căşti, ochelari de protecţie şi măşti de gaz pentru a se proteja de gaze lacrimogene şi proiectile trase de poliţie. Însă, potrivit South China Morning Post, executivul local speră să-i descurajeze pe manifestanţi să mai iasă în stradă, invocând o lege de urgenţă ce interzice purtarea măştilor, care datează de pe vremea colonială, din 1922, şi care nu necesită un vot în Consiliul legislativ, parlamentul local. Preşedinta executivului, Carrie Lam, ar urma să anunţe vineri această decizie, subliniază Post.
Marţi a fost ziua cea mai violentă la Hong Kong de la începutul mobilizării. Forţele de ordine au tras un număr record de 1.400 de grenade lacrimogene, 900 de gloanţe de cauciuc şi 230 de gloanţe de burete, iar un poliţist a tras pentru prima dată cu un glonţ real asupra unui manifestant, care a fost grav rănit.
De atunci, parlamentarii pro-Beijing şi-au înteţit presiunile pentru a-i cere lui Carrie Lam să acţioneze.