UPDATE: Secretarul de stat dr. Horaţiu Moldovan a făcut mai multe precizări cu privire la o declaraţie care a stârnit revoltă în societate. Acesta ar fi spus că peste 80 la sută dintre persoanele decedate din cauza COVID-19 ar fi decedat oricum, din cauza comorbidităţilor.
„Am fost înţeles greşit. Am vrut să spun că 80 la sută dintre pacienţii cu COVID-19 au şi comorbidităţi, nu că aceste comorbidităţi i-ar fi omorât oricum. E drept, unii dintre cei infectaţi cu COVID-19 au decedat şi din alte cauze. M-a întrebat un prezentator dacă un om infectat cu COVID este lovit de maşină şi moare, este raportat ca deces COVID. Mi se pare o întrebare foarte bună. Mi se pare relevant. Mulţi dintre cei care au decedat din cauza asta au avut şi o altă entitate patologică care le-a deteriorat starea, asta am vrut să zic. În niciun caz nu am vrut să spun că mor 80 la sută oricum, că un pacient cu boală incurabilă va muri oricum. Nici nu susţin aşa ceva, sunt medic şi susţin că trebuie să îi îngrjim pe toţi până la capăt. Noi raportăm conform unor reguli acceptate la nivel internaţional. Modul de raportare verifică situaţia simultană, pacient care moare şi care este COVID pozitiv. Aceştia sunt raportaţi, este o convenţie la nivel mondial, recomandată de OMS şi agreată de Ministerul Sănătăţii. Eu am spus doar că mulţi au comorbidităţi şi unii pot deceda şi din alte cauze. La raportare se trec toţi cei cu test pozitiv pentru COVID-19”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan la România TV. „Nu mi-a cerut nimeni demisia din Guvern, şi nici nu am cunoştinţă să îmi fi cerut cineva din societatea civilă demisia. Respect toate deciziile executivului”, a mai spus acesta.
„Nu am contestat modul în care sunt raportate decesele pacienților care au fost infectați cu Covid-19. Doar am accentuat faptul că mulți dintre ei au avut comorbidități. Același lucru îl comunică și Grupul de Comunicare Strategică, la fiecare raportare a acestor cazuri. Nu s-a pus problema să contest în vreun fel modul de raportare. Am explicat clar un lucru știut deja, că persoanele care suferă de boli grave sunt vulnerabile în fața acestui coronavirus.
Există pacienți care sunt diagnosticați cu coronavirus și ca atare, sunt raportați. Dar există între ei pacienți care au multiple comorbidități. Procentul general de comorbidități raportat este de 80 la sută, deci 80 la sută dintre pacienții covid-pozitiv au comorbidități. Mai mari, mai importante, mai grave sau mai puțin grave. Se remarcă, însă, că o parte dintre ei sunt pacienți cu maladii severe, prin natura lor terminale, și am dat niște exemple: cancer terminal, insuficiență cardiacă terminală, insuficiență renală terminală, ciroză hepatică, accident vascular cerebral. Acești pacienți este probabil că au decedat din cauza suferințelor lor de bază, chiar dacă au fost infectați cu Covid-19. Această precizare este în sensul în care sunt toate comunicările pe această temă”, a declarat marți Horațiu Moldovan la Digi24.
Întrebat dacă ar trebui refăcut bilanțul deceselor din România, astfel încât să cuprindă doar acele decese cauzate de Covid-19, secretarul de stat a răspuns că acest lucru „nu este neapărat” și oricum ar fi foarte dificil de făcut această discernere.
„Cauza morții poate fi analizată, dar e o problemă specială de medicină. Însă atrag atenția că, în cadrul pacienților pozitivi, există și pacienți care au comorbidități severe și care contribuie în mod serios, în mod decisiv, poate, la decesul lor”, a precizat Horațiu Moldovan.
Reamintim că Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horaţiu Moldovan, a declarat luni seară că toți cei care sunt confirmați cu COVID-19 sunt raportați la decese, dar nu înseamnă că au murit din cauza virusului.
„Nu toţi pacienţii raportaţi, cei 820 sau 818 dacă nu mă înşel, au murit efectiv din cauza pneumoniei cu COVID. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta”, a spus medicul Horațiu Moldovan.
Mulţi dintre cei infectaţi erau în stare foarte gravă atunci când au fost internaţi. Horaţiu Moldovan recunoaşte că o parte importantă dintre morţi nu au avut drept cauză a mortalităţii coronavirusul.
„Există un număr semnificativ de pacienţi decedaţi care asociază COVID, dar a căror cauză de mortalitate este alta: cancer terminal, insuficienţă cardiacă terminală, severă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală cronică”, a mai spus secretarul de stat.
Citeşte şi INSP: 9 din 10 români morţi de coronavirus aveau cel puţin o altă afecţiune