Horaţius Dumbravă, membru al CSM, îi cere premierului să renunţe la imunitate

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunțe la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general referitoare la declanșarea urmăririi penale în cazul său.
Romania TV
09 iun. 2015, 07:07
Horaţius Dumbravă, membru al CSM, îi cere premierului să renunţe la imunitate

”Amintindu-mi declarația publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care ați făcut-o de la înălțimea demnității și funcției pe care o dețineți (declarația publică din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: ‘Suntem de acord să modificăm textul constituțional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituție pentru că, după cum știți, nu există imunitate decât pentru arestare și percheziție, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituției aceste prevederi, iar, în rest, așa cum s-a întâmplat și la ultimele cazuri aduse în fața Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiției’), vă cer respectuos să renunțați (…) la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general al României în ce vă privește, aflată pe rolul Camerei, de declanșare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale„, se arată Horaţius Dumbravă în scrisoarea deschisă, potrivit Agerpres.

Acesta îi mai solicită premierului să facă demersurile necesare pentru înlăturarea imunității parlamentarilor, prin modificarea Constituției.

Ca lider politic, să vă țineți promisiunea și să solicitați comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constituției României înlăturarea imunității parlamentarilor, așa cum de altfel ați promis în declarația publică din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituție trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor și discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule prim-ministru, separația puterilor în stat ar funcționa, iar blocajele constituționale ce aparent apar acum între Parlament și justiție ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept”, afirmă Horațius Dumbravă.

Judecătorul precizează în scrisoare că premierul va putea, în fața magistratului, să dovedească faptul că acuzele aduse nu sunt întemeiate.

”Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Acolo, în fața magistratului, veți putea să arătați că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veți arăta, în acest fel, că democrația funcționează în România, că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. (…) Ancheta penală își va urma cursul, sunt convins că sunteți conștient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, știind că sunteți un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituții ale democrației în bătălii care nu le sunt specifice”, mai spune Dumbravă.

Acesta nu exclude faptul că și justiția „are sincopele ei”.

Ca și dumneavoastră, sunt perfect conștient că, în acest context, justiția are sincopele ei: oameni arestați preventiv și, ulterior, achitați definitiv; spectacol public cu zeci de inculpați aduși la anchete cu dube sau chiar elicoptere și după aceea achitați; procese care durează ani de zile și care puteau fi soluționate mult mai repede, în interesul justițiabililor; redactări de hotărâri proaste sau cu mare întârziere frângând speranța unor justițiabili într-o justiție eficientă și rezonabilă. Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Și trebuie să recunosc, sunt convins că alături de dumneavoastră, justiția trebuie să-și facă curat în propria ogradă. Și are această capacitate și instrumentele de a o face, vă asigur de acest lucru. (…) De acord că justiția mai are multe de făcut. Dar prin ceea ce a făcut în acești ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept”, susține Horațius Dumbravă.

Totodată, el a criticat propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democrației: „Justiția nu se va lăsa intimidată de crearea unor așa-zise ‘comisii speciale de evaluare a democrației’ tocmai la nivelul unei autorități constituționale — Parlamentul — care a dovedit că nu înțelege democrația din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat și în contradicție cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunității parlamentare pentru unii politicieni acuzați de diverse infracțiuni. De aceea, domnule prim-ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât ați fost magistrat și cunoașteți valorile intrinseci ale justiției și statului de drept, în a întări capacitatea democrației românești de a rezista trecătoarelor interese meschine și de grup”.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
Playtech.ro
Traian Băsescu e la pământ! Fiica riscă închisoarea, este ştirea momentului în România. Prima reacţie...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Cornulețe cu untură și umplutură de gem de prune. Anna Lesko are secretul acestei rețete
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Prima reacție a lui Lucian Gubernea, bărbatul care a vrut să-i dea foc mașinii lui David Popovici. De la ce a pornit conflictul, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat acum toată planeta. A anunțat public în fața tuturor: Nu recunosc!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Parlamentarii AUR se opun bugetului Guvernului și propun o alternativă
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii