Patronii restaurantelor din Capitală se tem că din cauza restricțiilor impuse odată cu intrarea în scenariul roșu, afacerile lor vor avea de suferit.
Conform noii hotărâri de guvern, doar bucureștenii care au green card vor putea merge la restaurant, la cinema, la sala de sport și la petreceri.
Certificatul verde poate să fie obținut pe site-ul certificat covid.gov.ro, dacă sunt introduse adeverința de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau un test negativ pentru COVID-19.
Documentele vor fi verificate la intrarea în local. Pentru a preveni tentativele de utilizare a unor certificate false, angajații restaurantelor au o aplicație specială prin care se poate verifica dacă un document este fals sau nu.
În ciuda tuturor măsurilor de siguranță, patronii restaurantelor consideră că cei care le vor trece pragul se vor împuțina considerabil, în contextul în care cei nevaccinați trebuie să facă dovada unui test costisitor.
„Cred că este puțin absurd pentru cineva să meargă să își plătească un test de 45 de euro că să vină să mănânce într-un restaurant ca să mănânce cu 50 de lei 70 de lei și uitându-ne la procentul de vaccinați în România, care este destul de mic, cred că va fi o scădere semnificativă. Personalul în HoReCa… există o gaură destul de mare. Sunt poziții pe care nu le avem acoperite. Este cu atât mai greu să găsim o persoană care să se ocupe de acest aspect, să verifice clienții la intrare”, declară Dragoș Panait, manager de restaurant pentru Digi24.
Patronii de restaurante sunt din ce în ce mai revoltaţi de măsurile luate de autorităţi pentru a limita numărul de infectări cu noul coronavirus. După ce capitala a trecut de pragul de 3 infectaţi la mia de locuitori, s-a decis reînchiderea localurilor la interior, acestea rămânând doar cu posibilitatea de a servi pe terase, dar, pe lângă faptul că vremea nu este deloc prietenoasă, marţi preşedintele Iohannis a anunţat că se ia în calcul şi limitarea circulaţiei până la ora 22.
„Nu avem o soluție. Guvernul face ce vrea fără să-l intereseze situația reală. Dacă aceste măsuri duc la scăderea infectării, probabil o să fie un lucru bun. Eu aș propune, pentru a reduce cu adevărat nivelul de infectare, să se închidă supermarketurile, pentru că acolo numărul de oameni este mult mai mare”, a spus Cătălin Mahu.
„Schimbarea orei de deschidere va duce inevitabil la o scădere și mai mare a numărului de clienți. Îți vei reface programul de foarte multe ori dacă vrei să petreci timp la restaurant. Și din cauza serviciului, care pentru unii se termină la 19:00-20:00, la ce bun să mai mergi la restaurant pentru o oră?”, a spus Cătălin Mahu, proprietar al unui lanţ de restaurante, la Aleph News.
În condiţiile în care circulaţia populaţiei s-ar interzice după ora 22, clienţii restaurantelor ar trebui să plece deja în jur de ora 21, ceea ce ar face ca, pentru mulţi, să nici nu mai aibă rost ieşirea, dacă termină programul de lucru la ora 19.
„Dacă ne raportăm la tot ce însemană turism, și restricțiile din turism pot aduce beneficii cu mai puține îmbolnăviri în România, de ce nu ne gândim să vaccinăm și hotelierii? Noi nu suntem băgați în seamă.
Oamenii de la noi din hotel se adaptează și respectă regulile. Problema noastră cu incidența în România este prea mare cu începutul școlilor. Prea mare coincidența. Au început școlile în toamnă, a crescut numărul de cazuri. Acum din nou. Se întâmplă ceva la școală.
Eu zic că, totuși, copiii la școli nu se comportă cum trebuie. Acolo ar trebui să fie luate decizii mai clare. Dacă și supermarketurile ar fi limitate la 50% ar fi bine”, a spus Gabriel Roșca, manager de hotel, pentru sursa citată.