Horia Georgescu a plecat de la Înalta Curte: Voi accepta decizia instanţei oricare ar fi ea VIDEO

Horia Georgescu află, marţi, dacă va fi arestat pentru 30 de zile. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție dezbat cererea DNA de arestare preventivă a fostului șef al ANI, acuzat de abuz în serviciu, precum şi arestarea altor şapte persoane, toate reţinute în acelaşi dosar. Ordonanţa de reţinere pentru 24  a lui Georgescu de ore a expirat, iar instanţa ICCJ a rămas în pronunţare.
Ionela Marcu
17 mart. 2015, 09:09
Horia Georgescu a plecat de la Înalta Curte: Voi accepta decizia instanţei oricare ar fi ea VIDEO

În același dosar, DNA solicită arestarea a mai multor persoane: Mihnea Remus Iuoraș, Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP), Constantin Cătălin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă şi Neculai Nistor.

UPDATE 21.00 Horia Georgescu a plecat de la sediul ICCJ, care a rămas în pronunţare privind propunerea procurorilor DNA de arestare a sa, spunând că va accepta decizia instanţei oricare ar fi aceasta.

UPDATE 15.50 Horia Georgescu a susţinut în faţa judecătorilor ICCJ că a mers pe mâna evaluatorilor atunci când a aprobat acordarea unor despăgubiri care sunt suspectate a fi ilegale. Împotriva lui Horia Georgescu au fost depuse însă denunţuri de către beneficiarii despăgubirilor. Printre denunţători este şi Valentin Vişoiu.

UPDATE 14.00 Ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, emisă pe numele lui Horia Georgescu, a expirat. Georgescu se află în sala de judecată.

UPDATE 12.00 Horia Georgescu a fost adus la ICCJ, unde se va decide dacă va fi arestat.

________________________________________________________________________________

Avocatul Cristian Ene a declarat, înainte de începerea şedinţei, că l-a vizitat, luni seara, pe Horia Georgescu în arest, pentru a pregăti apărarea.

Întrebat care este starea de spirit a fostului şef ANI, Ene a răspuns: „De fiecare dată ne întrebaţi cum se simt oamenii in spatele gratiilor. Nimeni nu se simte bine in spatele gratiilor.”

Jurnaliştii l-au intrebat totodată pe avocat de ce Horia Georgescu a fost scos, luni, din sediul DNA, cu cătuşele la spate şi nu în faţă, ca majoritatea altor inculpaţi, şi dacă a opus rezistenţă.

„Domnul Horia Georgescu nu a făcut niciun gest care să fie interpretat ca fiind gest de rezistență. Dimpotrivă, din acest punct de vedere, a continuat procedura normală. Numai poliția poate să precizeze de ce cătușele au fost puse la spate, și nu în față. Există pur și simplu o normalitate în procedura de însoțire a domnului Horia Georgescu din sediul DNA la sediul arestului Poliției, așa cum prevedeau procedurile legale”, a declarat avocatul. 

CITEŞTE ŞI Horia Georgescu, ATACAT DUR de FRATELE său: A abuzat de alcool şi a consumat droguri VIDEO

De ce îi acuză DNA pe cei din dosarul lui Horia Georgescu

DNA precizează, într-un comunicat de presă, că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpaților:

– IUORAȘ MIHNEA-REMUS și POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

 – CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

 – VIȘOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 – NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN și DRULĂ DORIN-CORNEL, experți evaluatori, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.03.2015, până la data de 14.05.2015, față de inculpata ZAAROUR INGRID, președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie să respecte următoarele obligații:

 a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată,
d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatei Zaarour Ingrid i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Procurorii anticorupție au dispus totodată punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, în prezent deputat în Parlamentul României, și BACIU REMUS-VIRGIL, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpații IUORAȘ MIHNEA-REMUS, POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, VIȘOIU GHEORGHE, NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU- FLORIN ȘI DRULĂ DORIN-CORNEL să fie prezentați la data de 17 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

CITEŞTE ŞI  Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată DNA.

Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Forțele ucrainene resping un convoi de vehicule blindate rusești în Vremivka
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători