Decoraţia primită de către Patapievici nu este cea din decretul pe care Ponta a refuzat să-l contrasemneze, anume Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler. Vineri Patapievici a fost decorat pentru „contribuţia adusă istoriei ideilor şi cercetării temelor gândirii contemporante. Alătiuri de el, au mai fost decoraţi cu diverse distincţii şi alte personalităţi culturale româneşti, precum Gabriel Liiceanu sau Dan Mihăilescu.
Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler, iar Gabriel Liiceanu – cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Ofiţer.
Şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Ofiţer prof. univ. dr. Gabriel Liiceanu ‘în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie’ şi Ordinul Naţional ‘Serviciul credincios’ în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici ‘în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei’.
Decretul de decorare a lui Horia Roman Patapievici a fost semnat în 2010, iar documentul în cazul lui Gabriel Liiceanu – în 2012.
Deşi nu s-a referit explicit la refuzul lui Ponta, discursul lui Băsescu a fost o critică indirectă la adresa acetuia şi un omagiu la adresa intelectualităţii româneşti. „Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu, preşedintele recunoaşte nişte merite şi o face în numele naţiunii”, a declarat Traian Băsescu.
„Vă asigur că nu doar dumneavoastră aţi fost decoraţi astăzi; aş vrea să fie un semn către toată intelectualitatea din România, pe lângă care trec cei mai mulţi oameni fără să realizeze că trec peste ce are mai valoros naţiunea română”, a afirmat preşedintele României.
Acesta a spus că raportul privind crimele comunismului şi predarea integrală a arhivei fostei Securităţi către CNSAS au fost două proiecte pe care şi le-a asumat datorită doleanţelor venite din rândul intelectualităţii, chiar dacă acestea nu erau pentru prioritare pentru el la începutului primului său mandat ca preşedinte.
Traian Băsescu a menţionat că va fi un sprijin pentru oricine încearcă să-şi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile „mincinoase” ale premierului. „În numele statului, pentru că sunt nişte oameni de valoare, le cer şi scuze pentru jignirile aduse de prim-ministru”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, arătând că le mulţumeşte lui Horia Roman Papapievici, Tania Radu, Dan Croitoru şi lui Mircea Mihăieş pentru calitatea muncii pe care au desfăşurat-o la conducerea ICR.
Şeful statului consideră că aceştia au ridicat ICR la un nivel pe care instituţia nu l-a atins niciodată până la momentul la care cei menţionaţi au condus-o.
El a mai spus că, în ceea ce priveşte acuzaţia de „fascism” venită din partea prim-ministrului Victor Ponta, aceasta este un „abuz inimaginabil pe care doar un om lipsit de scrupule putea să îl facă”.
„Astfel de etichete puse în mod gratuit arată un mod de gândire. La Victor Ponta tot ce nu înţelege este fascism. Iar această etichetare pusă de un prim-ministru al unui stat al UE şi NATO este cu atât mai grav. Cu certitudine voi fi un sprijin pentru oricine încearcă să-şi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile mincinoase ale premierului”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu consideră că Horia Roman Patapievici, Tania Radu, Dan Croitoru şi Mircea Mihăieş au ridicat ICR la un nivel pe care instituţia nu l-a atins niciodată până la momentul la care cei menţionaţi au condus-o.
„În stilul moştenit, Victor Ponta a utilizat măciuca pe care o are la îndemână, Corpul de control, pentru a încerca să discrediteze aceşti oameni şi a-şi motiva decizia abuzivă de a-i schimba din funcţie. Eu le spun românilor că toate afirmaţiile legate de neregulile financiare de la ICR sunt minciuni, dar ele sunt un mod de guvernare pentru Victor Ponta şi pentru cei care se află astăzi la Palatul Victoria”, a arătat Băsescu.
El a indicat că şi el a avut rapoarte în timpul Guvernului Năstase făcute de Corpul de control condus de Victor Ponta, care „atunci era un obedient care executa dispoziţiile, iar acum a moştenit modul de a face înscenări pe care l-a învăţat foarte bine când era şef al Corpului de control”.
„Şi eu am avut casa sub sechestru pusă datorită rapoartelor Corpului de control şi a trebuit să merg prin instanţe”, a precizat şeful statului, menţionând că premierul Victor Ponta a utilizat aceeaşi „practică” în foarte multe acţiuni şi în cazul ICR.
Preşedintele Băsescu a subliniat că poate fi oricând chemat ca martor, motivând că a fost în Consiliile de Administraţie ale ICR când timpul i-a permis şi ştie ‘cum s-au stabilit strategiile, cu câtă grijă s-au cheltuit banii şi cu câtă corectitudine au fost răspândiţi pentru a distribui cultura românească, traduceri, carte românească în toată lumea’.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că refuzul său de a contrasemna decretul prezidenţial de decorare a membrilor fostei conduceri a Institutului Cultural Român este motivat de faptul că aceştia ar fi gestionat neadecvat fondurile publice şi că ar avea opinii antiromâneşti şi fasciste. Totuşi, premierul a precizat că va semna decretele de decorare pe care a refuzat anterior să le semneze, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că este obligat să contrasemneze decretele preşedintelui.