Horia Roman Patapievici: Telefonul pe care îl am este o pură minune estetică. Poporul român este unul nevrotic

Horia Roman Patapievici a vorbit despre artiștii din România, despre starea nevrotică a naţiei, dar și despre tehnologia din ziua de azi.
Alina Costache
16 iun. 2023, 17:51
Horia Roman Patapievici: Telefonul pe care îl am este o pură minune estetică. Poporul român este unul nevrotic

Horia Roman Patapievici a fost prezent în podcastul lui Morar, Fain și Simplu, acolo unde a adus vorba despre diverse subiecte. De această dată, însă, eseistul a vorbit despre tehnologie, oferind și câteva sfaturi despre viață, mai ales tinerilor și nu numai. Arta, de asemenea, este un alt subiect sensibil pentru Patapievici, fenomen pe care îl regretă în România prin simpla necunoaștere pe scena internațională a acestui domeniu artistic.

Horia Roman Patapievici consideră că telefonul mobil, cât și laptopul pe care le-a avut la întâlnirea cu Mihai Morar, sunt device-uri fără de care nu s-ar mai putea organiza.

„Telefonul pe care îl am este o pură minune estetică. Totul e frumos la el. La ce-mi folosește. Nu mai pot organiza timpul pe care îl am fără agenda lui, sistemul lui (n.r. despre telefon). Telefoanele, accesul la internet, faptul că pot citi cărți de pe el. Să vă zic ceva cu calculatorul. Faptul că, corpul de literă și luminozitatea face așa de lizibilă pagina eu pot exploata timpul pe care îl am la dispoziție. Atunci când jumătate de oră este moartă, îmi accesez cărțile de pe telefon și nu pierd timpul. Nu mi-am pierdut timpul. Accesul la instrumente, pentru mine, dicționare, etimologii pentru cuvinte, opere, la care nu ai acces în orice bibliotecă. Faptul că am zeci de mii de volume pe care mi le-am organizat cum funcționează mintea mea, pe teme, cronologic, pe sub teme, iar eu am acces la această memorie mobilă aproape instantanee, asta e e de enorm ajutor. Eu mi-am exportat o parte din minte în acest instrument , care nu e doar un depozit, pentru că prin accesul al internet e mereu viu, e alimentat. În același timp mă deprimă când văd prin restaurante cum oamenii stau față în față și fiecare se uită în chestia asta.”, a punctat filosoful.

Horia Roman Patapievici, sfat pentru tineri
Invitatul vine și cu un sfat de folos în mod special pentru pentru cei tineri, dar acesta este valabil pentru toată lumea. Filosoful îndeamnă oamenii la a se lua în serios cu adevărat pentru a avea o viață mai bună.

„Luați-vă viața în serios. Dacă vă luați cu adevărat în serios, nu aveți cum să nu o faceți prin intermediul mecanismului de lift me up. Și atunci, te orientezi către ce te ridică, inclusiv în ceea ce se numește distracție. Te vei orienta către distracțiile care te sporesc, nu către cele care te disipă, fie sub forma drogurilor, a băuturii. ”, a mai precizat acesta.

Patapievici, atacat dur la Timişoara şi asemuit cu Ceauşescu

Patapievici a discutat și despre fenomenul plastic din țara noastră. Astfel, acesta a vorbit despre semnificația implicării statului în procesul valorizării artei.

„Când statul vrea să intervină în acest cercuit al artei în societate prea devreme, ucide artistul. Și știți cum se vede asta? Prin faptul că artiștii noștri n-au circulat deloc în străinătate, ca urmare, nu au cotă de piață. Nu au valoare. Și nu pentru că sunt inestimabili, sunt neprețuiți, ci pentru că n-au preț. N-au preț pentru că prețul e foarte scăzut. Prețul pe care l-a atins pe piața noastră Grigorescu a fost într-o vânzare de 340.000 de euro. E ce mai vândută artă din România.”, a mai spus Horia Patapievici.

Horia Roman Patapievici, despre situația actuală a României: „Suntem un popor adânc nevrotic”

Horia-Roman Patapievici, celebrul eseist și filosof român prezintă citate din Țuțea și Vianu. Ce spune unul dintre membrii intelectualității despre situația poporului român.

Horia Roman Patapievici, unul dintre membrii ramurii intelectuale românești, a fost invitat în podcastul lui Morar, Fain și Simplu, acolo unde a abordat mai multe subiecte, printre care și perspectiva acestuia despre poporul român ca proaspăt ieșit de sub regimul comunist. De asemenea, eseistul a contemplat și la ieșirea pentru prima oară din țara natală, din România, în anii 1990.

Idealismul românesc din anii 1990
De asemenea, protagonistul și-a început discursul prin a îl cita pe Corneliu Baba, celebru pictor român. Patapievici atribuie citatul celebrului pictor momentelor de panică ivite în anii 1990, atunci când au avut loc mineriadele. Fiind cunoscut pentru cuvintele de laudă la adresa poporului român, eseistul nu trece cu vederea ce îl deranjează mai tare:

„Corneliu Baba spunea în iulie 1990, după șocul pe care l-au produs minerii, spunea că „Nu există popor care să-și urască mai mult elitele decât poporul meu”. Că e așa sau nu, pe vremea aceea tindeam să subscriu ideii acesteia sau să cred total în vorba lui Țuțea: „Am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți.”, a spus filosoful Horia-Roman Patapievici.

Filosoful afirmă că a ieșit pentru prima oară în lume în 1992, iar atunci s-a dus la Paris. Acesta a subliniat experiența ca fiind una revelatorie.

„Am ieșit pentru prima oară în afară în 1992, la Paris. Când te duci prima oară în Occident, care este cultura ta de referință, totul ți se pare extraordinar pentru că, ce lași în spate, sau cu ce compari, e teribil din toate punctele de vedere. Mai mult decât să văd felul în care noi am ieșit din comunism în termeni de mizerie, văd lucrul ăsta în termeni de catastrofă națională, de înfrângere morală severă a tot ce este românesc. Noi am fost călcați în picioare chiar și când credeam că îi driblăm pe tipii ăștia. Așa cum știam să reparăm orice sau să transformăm orice, cum e bicicleta în mitralieră, sau invers, îi driblam extraordinar, dar, de fapt, ne tăiam craca de sub picioare. Noi am ieșit foarte umiliți, să știți.”, a spus Patapievici.

CTP îl acuză dur pe Horia Roman Patapievici. „Face un fals premeditat cu ticăloşie”

Cu toate acestea, Patapievici îl citează și pe celebrul scriitor și medic, Ionel Vianu, care a ales să trăiască în Elveția încă din 1977, și care s-a implicat în mișcarea lui Paul Goma. Aceștia se împotriveau tentativei folosirii psihiatriei ca armă politică.

„Ionel Vianu spunea, psihiatrul, spunea că „Suntem un popor adânc nevrotic”, că am iești cu nevroze puternice din comunism care nu se văd la nivelul colectivității, dar noi am avut o sămânță de depresie care provenea din faptul că, de fapt, am fost înfrânți moral, și toți știam acest lucru, nu doar că am fost forțați să trăim în mizerie. Noi am fost înfrânți. E ca și cum am ieși dintr-un război care ne-a călcat în picioare, chiar dacă nu am înțeles acest lucru. Și, vă jur, nu am înțeles acest lucru atunci. Eu atunci aveam toate speranțele intacte. Eu credeam că vom fi geniali, la fel de geniali cum am fost în secolul 19, cu modernizarea…n-am ars etapele, eram grozavi.”, a mai spus invitatul.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Zelenski susține că Putin dorește să impună un lider marionetă în Ucraina
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol