Horia Simu s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a avut loc un prim termen în dosarul în care a fost trimis recent în judecată pentru că ar fi primit despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanța, supraevaluat cu 7,7 milioane euro. Printre cei care au intervenit în favoarea lui Horia Simu s-ar afla și Daniel Moldoveanu.
„Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (…) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualității și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale și faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puțin nedrept„, a declarat Horia Simu, potrivit Agerpres.
Răspunzând unei întrebări, el a susținut că Moldoveanu a luat 25% din cei 7 milioane de euro primiți de la ANRP.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că persoane cu funcții de conducere din Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului și RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obțină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanța.
Procurorii mai susțin că o persoană, care la acel moment ocupa funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, i-a intermediat lui Simu o întâlnire cu prefectul județului Constanța.
„În același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) — consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța (…) și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la ANRP„, se mai arată în rechizitoriu.
Potrivit acestuia, tot prin intermediul unei persoane care avea „o funcție importantă” în cadrul Administrației Prezidențiale a ajuns Horia Simu și la Crinuța Dumitrean, care era președinte al ANRP.
„În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanța și a Instituției Prefectului (…) se reușise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu (…) inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta. Profitând de relația profesională și de prietenie cu (…), care deținea o funcție importantă la nivelul Administrației Prezidențiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deținute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obținerea cât mai urgentă și într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Astfel, (…), prin intermediul (…) — director tehnic în cadrul RAAPPS, a apelat la (…) — director general al aceleiași regii, despre care avea cunoștință că se află într-o relație specială cu inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta, și i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea și soluționarea dosarului de despăgubire să cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achiziționase anterior„, mai susțin procurorii anticorupție.
În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-ar fi cedat persoanei din cadrul Administrației Prezidențiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar.
CITEŞTE ŞI: Rechizitoriu DNA: Horia Simu a „spălat” banii primiţi nelegal de la ANRP prin achiziţii de imobile în Franţa