Horia Tecău, către copiii din Brașov: „Performanța adevărată înseamnă în primul rând să ai o stare de bine, nu neapărat să fii numărul 1 și să câștigi turnee”

Tenismenul Horia Tecău, ambasador național al UNICEF, a vizitat proiectele pentru copii dezvoltate de UNICEF împreună cu partenerii locali.
Alina Costache
21 dec. 2023, 15:29
Horia Tecău, către copiii din Brașov: „Performanța adevărată înseamnă în primul rând să ai o stare de bine, nu neapărat să fii numărul 1 și să câștigi turnee”

Ambasadorul național pentru UNICEF, Horia Tecău, a petrecut miercuri o zi plină la Brașov, orașul său natal, alături de copiii beneficiari ai programelor UNICEF dezvoltate alături de autoritățile locale. Sportivul de performanță a vizitat o grădiniță, centrul comunitar integrat, un centrul pentru copiii și familiile refugiaților ucraineni și s-a întâlnit cu adolescenții care fac parte din consiliul local al copiilor.

La Grădinița nr. 26, prima oprire a vizitei, ambasadorul național UNICEF s-a întâlnit cu cadrele didactice și a petrecut câteva zeci de minute de calitate alături de copii, cu care a cântat colinde, a lucrat la decorațiuni de Crăciun și s-a jucat. Unitatea de învățământ face parte din componenta de educație incluzivă de calitate a inițiativei UNICEF „România pentru fiecare copil”, personalul beneficiind de traininguri și materiale care au ajutat la oferirea unei mai bune educații timpurii pentru preșcolari.

„Cu toții trebuie să ne îndreptăm atenția mai mult către educația timpurie, să investim mai multe resurse și mai mult timp în formarea copiilor noștri în primii ani de viață, pentru că de educația timpurie depind extraordinar de multe în viața viitorului adult. Meseria de educator, de învățător este extraordinar de importantă pentru prezentul și viitorul nostru comun. Le felicit pe doamnele educatoare pe care le-am cunoscut astăzi pentru dedicarea cu care lucrează alături de fiecare copil”, a afirmat Horia Tecău.

Sportivul a vizitat Centrul Comunitar Integrat din Brașov, care funcționează printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Brașov, prin Direcția de Asistență Socială și UNICEF. Peste 2.000 de copii și adulți au beneficiat de servicii la acest centru, 150 de copii fiind beneficiari de servicii specializate furnizate de doi kinetoterapeuți, doi psihologi, un logoped, un asistent medical și un asistent social, precum și un referent educație. Alte patru centre integrate funcționează în municipiile Bacău și Moinești, precum și în comunele Corbasca și Colonești. Între iunie 2021 și septembrie 2023, peste 7.200 de copii părinți au beneficiat gratuit de serviciile acestora.

„Am fost foarte impresionat de specialiștii care lucrează acolo. Sunt oameni atât de implicați, atât de prezenți și atât de calzi, care au răbdare și care își aduc toată cunoașterea în a ajuta copiii cu dizabilități și părinții lor, oferindu-le servicii gratuite de cea mai bună calitate”, a afirmat ambasadorul UNICEF. „Am stat de vorbă și cu părinții, care văd progresele pe care le fac copiii și care au învățat ei înșiși cum să gestioneze anumite situații. Ei vin într-un spațiu cald, prietenos, unde sunt ascultați, sfătuiți și de unde pleacă cu speranță și cu schimbare concretă în evoluția copiilor. Mă inspiră să văd puterea de care dau dovadă unii părinți, în situații grele, de a continua. Extinderea acestui model al centrelor integrate la nivel național, de care să beneficieze cât mai mulți copii în general și cât mai mulți copii cu dizabilități, ar face o mare diferență”.

Horia a fost apoi invitatul familiei lui Sebi, un copil de șase ani, beneficiar al centrului comunitar integrat. Sebi face pași importanți de recuperare datorită eforturilor neîncetate ale părinților și serviciilor pe care le primește la centrul comunitar (citește aici povestea lui Sebi).

Un alt moment important în agendă a fost oprirea la Centrul Katya, hub-ul de servicii pentru copii și familiile lor refugiate din Ucraina, un proiect al Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, care se bucură de susținerea UNICEF. Aici sportivul a aflat despre cum se integrează copiii ucraineni refugiați și părinții lor, care le sunt nevoile și cum îi sprijină comunitatea locală.

Ultima oprire a fost la Jucărioteca din Brașov, unde Horia Tecău s-a întâlnit cu o parte din consiliul local al copiilor și cu viceprimarul Flavia Boghiu. Consiliul local al copiilor este o structură înființată în cadrul inițiativei UNICEF „Localități prietene ale copiilor”, inițiativă la rândul ei dezvoltată ca parte a proiectului „România pentru fiecare copil”. Adolescenții cu care a discutat ambasadorul UNICEF i-au povestit despre proiectele la care au lucrat, despre propunerile pe care le-au făcut pentru a avea un oraș mai incluziv, dar și despre motivele care i-au făcut să se implice.

„Ne-am bucurat că în cursul vizitei de astăzi, tenismenul Horia Tecău a avut ocazia să vadă și să viziteze activitățile pe care le facem împreună cu partenerul nostru de încredere, UNICEF. Am fost la grădiniță, a fost la Centrul Comunitar Integrat, a fost și a vizitat Centrului de activități pentru ucraineni, i-a întâlnit și pe copiii din Consiliul Local al copiilor. Este o ocazie importantă pentru aceștia să îl cunoască, să îi pună întrebări despre ce înseamnă performanța, cum se face performanță, ce înseamnă disciplina și să îi prezinte, la rândul lor, proiectele în care au fost implicați alături de municipalitatea brașoveană. Ne bucurăm să îi fim gazde, ne bucurăm să-i urăm bun venit acasă și să putem continua alături de Consiliul Local al Copiilor proiectele pe care le-am început”, a afirmat Flavia Boghiu, Viceprimarul Municipiului Brașov.

Și copiii au avut întrebări pentru sportiv, vrând să afle despre experiența sa ca tenismen și despre determinarea care l-a făcut să obțină performanțe remarcabile în cariera de sportiv. Horia a vorbit și despre faptul că primele vizite făcute cu UNICEF în comunități defavorizate au fost grele pe plan emoțional, iar lucrul care l-a făcut să meargă mai departe a fost încrederea în cauza UNICEF și faptul că, an de an, a văzut rezultatele pozitive înregistrate de programele organizației.

„Sportul e o călătorie de dezvoltare personală foarte puternică, pentru că ai disciplină, ai competiție, ai echipă, ai comunicare, ai ocazia de a deveni mai bun. Pentru mine, performanța adevărată înseamnă în primul rând să ai o stare de bine, nu înseamnă neapărat să fii numărul 1 și să câștigi turnee”, le-a împărtășit sportivul tinerilor.

Inițiativa “România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” se desfășoară în cinci localități din județele Bacău și Brașov și beneficiază de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de operator de program,. Obiectivul este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului (servicii comunitare și specializate integrate) de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective.

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Rusia ar putea interzice exporturile de motorină din cauza creșterii prețurilor
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!