Hotelurile erau ocupate în proporție de doar 10-20% în urmă cu un weekend.
„Gradul de ocupare a hotelurilor de la munte este mai bun decât cu un weekend în urmă, când era de doar 10-20%, dar mult mai mic decât anul trecut, de 1 Decembrie, când se apropia de 100%”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
În perioada aceasta, hotelurile din stațiunile montane sunt ocupate în proporție de 50-60%, estimează Răducan.
Frica de COVID îi ține pe oameni acasă în această perioadă. Hotelurile balneare sunt într-o situație aparte fiindcă multe din ele sunt închisem iar cele care sunt deschise sunt ocupate într-o proporție foarte mică.
„Mulți stau acasă de teamă să nu se infecteze cu Covid. Alții merg doar pentru o zi – pleacă dimineața de acasă și se întorc seara, fără să se cazeze, și asta este explicația că în fiecare dintre aceste zile drumurile spre și dinspre munte sunt aglomerate”, explică Răducan.
Dragoș Răducan e de părere că, în lipsa restricțiilor, românii ar fi optat pentru cășătoriile în destinații externe pentru această minivacanță. „Acum nu pleacă aproape nimeni în afara țării”, a mai spus el, potrivit Profit.
În privința sărbătorilor de iarnă, românii caută în special cabane izolate, dar cu confort cât mai sporit, preţurile pot ajunge şi la 20.000 de lei pentru anumite unităţi. De asemenea, printre cele mai căutate unităţi de cazare sunt şi casele, vilele care se închirază integral. Românii nu se dau înlături nici de la hotelurile scumpe şi moderne şi de la pensiunile la care merg de ani de zile. Cele mai căutate sunt cazările de pe Valea Prahovei. Patronii spun că au luat toate măsurile necesare şi au adaptat modalităţile de cazare la contextul pandemiei de coronavirus.
Polul distracţiei preconizat pe acest an este tot Valea Prahovei. Proprietarii de hoteluri şi pensiuni cred că vor avea încasări frumoase, dacă Guvernul nu va mai interveni cu declaraţii sau măsuri care să îi sperie şi să anuleze rezervările.
Preţurile sunt la fel, pentru toate buzunarele. Acestea variază în funcţie de dotări, de stele, dar şi de amplasarea faţă de centrul oraşului. Astfel, pentru două nopţi de cazare în perioada Crăciunului putem scoate din buznar între 500 de lei şi 2.600 de lei.