Hotelurile în paragină din sudul litoralului vor plăti impozite de cinci ori mai mari. Reacţia patronatelor: „Nu ajută cu nimic, dar este un semnal de alarmă”

Autorităţile din Mangalia au decis supraimpozitarea hotelurilor şi a terenurilor neîngrijite cu până la 500%, din dorinţa de a da o nouă faţă sudului litoralului. De cealaltă parte, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că această hotărâre nu îi va determina pe proprietari să-şi renoveze hotelurile. Motivul: sancţiunea este mică deoarece este aplicată la o valoare de inventar pe măsură.
Filip Stan
11 ian. 2022, 13:36
Hotelurile în paragină din sudul litoralului vor plăti impozite de cinci ori mai mari. Reacţia patronatelor: „Nu ajută cu nimic, dar este un semnal de alarmă
foto: Adevărul

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a explicat într-o şedinţă de Consiliu Local în decembrie 2021 de ce este nevoie ca hotelurile în paragină din sudul litoralului să fie supraimpozitate.

„Veţi vedea de la anul (din 2022, n.red) o schimbare majoră. Am lucrat un an la această hotărâre de consiliu local, pentru a nu fi contestate măsurile. I-am tot avertizat pe agenţii economici şi pe persoanele fizice care deţin aproape 250 de active din staţiunile din sudul litoralului, dar şi din oraşul Mangalia. Unii dintre ei au înţeles, alţii nu prea“, a spus edilul Mangaliei, conform Adevărul.

Citeşte şi: Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”

De exemplu, un hotel care avea stabili un impozit de 7.800 de lei va plăti, ca urmare a acestei măsuri, 31.200 de lei, fiind vorba despre o majorare de 300%. Pentru un teren de 500 mp, din zona A, impozitul era de 520 de lei, iar la supraimpozitare, suma a crescut la 3.120 de lei.

Primăria Mangalia nu are, însă, o listă cu toate aceste active, hoteluri sau terenuri. Motivul: angajaţii municipalităţii susţin că deţin lista cu societăţile pe numele cărora se află spaţiile neîngrijite.

De cealaltă parte, Linica Stan, preşedinta Organizaţiei Patronale Mangalia, consideră că decizia este una foarte bună, dar această modalitate de sancţionare nu va rezolva problema activelor abandonate.

„Nu ajută cu nimic supraimpozitarea, dar este un semnal de alarmă: poate se trezesc proprietarii acestor hoteluri şi terenuri şi mai fac şi ei ceva“, spune Linica Stan, potrivit Adevărul.

Ea a dat exemplul proprietarului unui hotel cu 100 de camere care achită anual la buget chiar şi 200.000 de lei deoarece valoarea de inventar este mare. În schimb, în cazul hotelurilor ruină, a complexurilor abandonate, valoarea de inventar a acestora este mică, iar impozitul este la fel.

„Pentru cei care de 30 de ani nu fac nimic nu reprezintă nimic această decizie. Am mai auzit discuţii de genul: «Dacă o să-i punem impozitul aşa de mare cum îl ajutăm?» Păi, eu zic aşa: putea să se ajute singur, de 30 de ani”, a mai precizat Linica Stan.

Potrivit Adevărul, în perioada comunistă, staţiunile din sudul litoralului, Neptun, Saturn, Venus, Olimp, dar şi Cap Aurora, atrăgeau anual mii de turişti români şi străini. După Revoluţie, zona de sud a litoralului a devenit o „Cenuşăreasă“, statul român închizând ochii an după an la degradarea hotelurilor, la lotizarea şi vinderea a hectare întregi din Pădurea Comorova, la „maghernizarea” staţiunilor, altădată perle ale litoralului românesc.

Cum s-a ajuns aici? În 1990, statul român a lăsat administrarea structurilor de cazare, ale restaurantelor, pe mâna celor care erau angajaţi ai hotelurilor: directori, dar şi şefi de sală. Complexurile hoteliere s-au împărţit pe bucăţi, au trecut dintr-o administrare în alta, dintr-o formă de privatizare în alta. Dacă mulţi ani încă s-au scos bani din vechile structuri de primire comunistă, în virtutea inerţiei, nimeni n-a investit nimic în modernizarea lor aproape trei decenii. Însuşi primarul Mangaliei, Cristian Radu, spunea că „în Saturn nu s-a investit un leu timp de 50 de ani“.

Cum au fost privatizate hotelurile în paragină din sudul litoralului

O altă decizie de privatizare, care s-a dovedit a fi un fiasco, poartă semnătura fostului ministru al Turismului Dan Matei Agathon. Jumătate din hotelurile faimoase au fost vândute la licitaţie publică cu strigare în schimbul a 45 de milioane de euro. Unele sunt şi acum în ruină. Printre afaceriştii celebri care le-au cumpărat s-au numărat Ovidiu Tender, Ioan Niculae şi fraţii Ioan şi Viorel Micula. Ultimii au obţinut nu mai puţin de 12 hoteluri de pe litoral, la un preţ derizoriu. În sudul litoralului, cei doi fraţi Micula au devenit proprietarii hotelurilor Banat, Slatina şi Craiova din Olimp şi Terra, Caraiman, Clăbucet, Prahova, Romanţa şi Bâlea din Neptun.

La sfârşitul anului 2017, mai multe hoteluri aparţinând fraţilor Micula au fost scoase la licitaţie de Fisc, din cauza datoriilor la bugetul de stat. Unele au fost cumpărate de investitori şi au fost renovate în ultimul ceas, însă au mai rămas ruine în sudul litoralului, pentru care proprietarii vor achita impozite mai mari chiar şi cu 500%.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 11 ianuarie 2022. Aproape 9.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Județul unde incidența a depășit 16,86 la mie

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o vară de neuitat. Le așteaptă opulență și succes pe toate planurile
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Modificări în procesul de recrutare. Bărbații care sunt luați obligatoriu la război
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale