Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Daniel Vişan, a dezvăluit, vineri, limbajul argotic pe care hoţii de combustibil îl foloseau pentru a nu se da de gol în convorbirile telefonice. În limbajul hoţilor, ţiţeiul era „coca cola” ori „negreală”, gazolina se numea „lapte”, „vin” sau „alba”. „În privinţa recipienţilor folosiţi la sustragerea ţiţeiului «o mână» însemna cinci bidoane a 30 de litri, «nepot», «fiolă» sau «eprubetă» definea bidonul de 30 de litri”, a explicat Vişan, care a adăugat că echipajul de poliţie era denumit de infractori „troacă” sau „cutie”, oamenii de pază de la Securitas erau „negri”, iar jandarmii sau poliţiştii erau „albaştri”.
„La fel, pentru recipienţi, un «rotund» însemna bidonul de 200 de litri din material plastic. În schimb, cel mare de 1.000 de liti cu un cadru metalic era «pătrat». În privinţa instalaţiilor folosite pentru sustragere, «bomba» era separatorul ca parte componentă a instalaţiei de unde se sustrăgea gazolina, «bombiţa» era un refulator cu habă care se monta pe instalaţie, «măgar» era sonda, «a pune pe căruţă» însemna a încărca bidoanele în maşină, tot la separator i se spune şi «băşică». «La munte» sau «la deal» era zona de unde se sustrăgea produs petrolier, «a muls vaca de 10 ori» însemna că a umplut 10 bidoane, «i-a dat în gură» însemna pomparea produsului petrolier pe circuit de către angajaţii Petrom”, a declarat Vişan.
Aceeaşi sursă a precizat că printre cei reţinuţi sunt angajaţi de la Securitas, dar şi angajaţi de la Petrom, „paznici la oi”.
41 de persoane au fost reţinute în acest caz, iar şeful IPJ Argeş, comisar şef Dumitru Nicolae, a declarat că jumătate dintre acestea au fost transferate în arestul IPJ Dâmboviţa. El a vorbit şi despre poliţiştii implicaţi în acest caz: „Sunt acuzaţi de tăinuire, pentru că având atribuţii de control au oprit în trafic poliţişti şi lucrători de la serviciul operaţiuni speciale şi chiar i-au legitimat, iar apoi îi anunţau pe hoţi «vedeţi că sunteţi supravegheaţi»”.
„La poliţişti se pune problema unei participaţii complexe, la unii se reţine tăinuirea şi complicitatea la furt, iar pentru trei dintre ei avem şi infracţiuni de corupţie în sensul că au pretins şi primit ori direct produse petroliere, ori sume de bani la depistarea în trafic şi atunci categoric fapta lor este mai gravă, mai ales că este vorba de poliţiştii de la posturile din zonă. Printre cei cercetaţi se afla şi un acar de la unele din haltele din zonă care părăsea postul şi se ducea să sustragă produse petroliere din zona Merişani”, a menţionat procurorul Daniel Vişan.
Cei 41 de învinuiţi reţinuţi au fost duşi la Tribunalul Argeş pentru a se decide dacă vor fi sau nu arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Între cele 41 de persoane reţinute în acest caz, cinci sunt subofiţeri la Poliţia Argeş, zece sunt agenţi de pază ai firmei S.C. Securitas Service S.R.L., care asigură paza conductelor, iar 18 sunt angajaţi ai OMV Petrom.