Hoţii de combustibil din Argeş aveau nume de cod pentru produsele furate şi poliţişti

Patruzeci şi una de persoane au fost reţinute în cazul furturilor de produse petroliere din conductele OMV Petrom. Anchetatorii au stabilit că aceştia foloseau un limbaj codificat pentru a comunica. În argoul lor, sonda petrolieră era numită "măgar", echipajul de Poliţie era "troacă" sau "cutie", agenţii de pază erau "negri", iar poliţiştii şi jandarmii erau numiţi "albaştri".
Romania TV
20 apr. 2012, 15:08
Hoţii de combustibil din Argeş aveau nume de cod pentru produsele furate şi poliţişti

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Daniel Vişan, a dezvăluit, vineri, limbajul argotic pe care hoţii de combustibil îl foloseau pentru a nu se da de gol în convorbirile telefonice. În limbajul hoţilor, ţiţeiul era „coca cola” ori „negreală”, gazolina se numea „lapte”, „vin” sau „alba”. „În privinţa recipienţilor folosiţi la sustragerea ţiţeiului «o mână» însemna cinci bidoane a 30 de litri, «nepot», «fiolă» sau «eprubetă» definea bidonul de 30 de litri”, a explicat Vişan, care a adăugat că echipajul de poliţie era denumit de infractori „troacă” sau „cutie”, oamenii de pază de la Securitas erau „negri”, iar jandarmii sau poliţiştii erau „albaştri”.

„La fel, pentru recipienţi, un «rotund» însemna bidonul de 200 de litri din material plastic. În schimb, cel mare de 1.000 de liti cu un cadru metalic era «pătrat». În privinţa instalaţiilor folosite pentru sustragere, «bomba» era separatorul ca parte componentă a instalaţiei de unde se sustrăgea gazolina, «bombiţa» era un refulator cu habă care se monta pe instalaţie, «măgar» era sonda, «a pune pe căruţă» însemna a încărca bidoanele în maşină, tot la separator i se spune şi «băşică». «La munte» sau «la deal» era zona de unde se sustrăgea produs petrolier, «a muls vaca de 10 ori» însemna că a umplut 10 bidoane, «i-a dat în gură» însemna pomparea produsului petrolier pe circuit de către angajaţii Petrom”, a declarat Vişan.

Aceeaşi sursă a precizat că printre cei reţinuţi sunt angajaţi de la Securitas, dar şi angajaţi de la Petrom, „paznici la oi”.

41 de persoane au fost reţinute în acest caz, iar şeful IPJ Argeş, comisar şef Dumitru Nicolae, a declarat că jumătate dintre acestea au fost transferate în arestul IPJ Dâmboviţa. El a vorbit şi despre poliţiştii implicaţi în acest caz: „Sunt acuzaţi de tăinuire, pentru că având atribuţii de control au oprit în trafic poliţişti şi lucrători de la serviciul operaţiuni speciale şi chiar i-au legitimat, iar apoi îi anunţau pe hoţi «vedeţi că sunteţi supravegheaţi»”.

„La poliţişti se pune problema unei participaţii complexe, la unii se reţine tăinuirea şi complicitatea la furt, iar pentru trei dintre ei avem şi infracţiuni de corupţie în sensul că au pretins şi primit ori direct produse petroliere, ori sume de bani la depistarea în trafic şi atunci categoric fapta lor este mai gravă, mai ales că este vorba de poliţiştii de la posturile din zonă. Printre cei cercetaţi se afla şi un acar de la unele din haltele din zonă care părăsea postul şi se ducea să sustragă produse petroliere din zona Merişani”, a menţionat procurorul Daniel Vişan.

Cei 41 de învinuiţi reţinuţi au fost duşi la Tribunalul Argeş pentru a se decide dacă vor fi sau nu arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Între cele 41 de persoane reţinute în acest caz, cinci sunt subofiţeri la Poliţia Argeş, zece sunt agenţi de pază ai firmei S.C. Securitas Service S.R.L., care asigură paza conductelor, iar 18 sunt angajaţi ai OMV Petrom.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!