Hoţii de tablouri din Olanda, condamnaţi definitiv la închisoare. Ce pedepse au primit

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis joi condamnarea la şase ani de închisoare cu executare a lui Radu Dogaru şi la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare a lui Eugen Darie în dosarul furtului tablourilor din Olanda. Decizia este definitivă. Tablourile valorau circa 20 de milioane de euro.
Iulian Tudor
27 feb. 2014, 14:03
Hoţii de tablouri din Olanda, condamnaţi definitiv la închisoare. Ce pedepse au primit

Prin decizia CAB, pedepsele celor doi inculpaţi din dosar care şi-au recunoscut vina au fost micşorate, de la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare, la 6 ani pentru Radu Dogaru, respectiv 5 ani şi 4 luni pentru Eugen Darie.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru şi Eugen Darie. Celor doi inculpaţi urmează să li se scadă din pedeapsă perioada în care au stat în arest preventiv (din 20 ianuarie 2013).

Procesul continuă pe latură penală pentru ceilalţi inculpaţi din dosar şi pe latură civilă pentru toţi cei trimişi în judecată de procurori.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Unul dintre cei condamnaţi pentru furtul tablourilor din Olanda, Radu Dogaru, supraveghea muzeul în timp ce făcea jogging, se arăta în motivarea judecătorilor sectorului 3 care au decis condamnarea lui Dogaru şi a lui Eugen Darie pentru furt calificat.

„Cei trei inculpaţi s-au deplasat în apropierea uşii aflate în laterala Muzeului, înspre parcul din vecinătate, ajungând în comun la concluzia că poate fi deschisă cu uşurinţă. Inculpatul Darie Eugen trebuia să fie cel care va asigura transportul la faţa locului, iar Dogaru Radu şi Procop Adrian să pătrundă în Muzeu. Din data de 07.10.2012, cu informaţiile despre securitatea Muzeului, picturile de interes, locul şi poziţionarea acestora s-a trecut la pregătirea momentului pătrunderii prin efracţie în Muzeu. Sub acest aspect, inculpatul Dogaru Radu a rămas să mai facă verificări, sens în care a început să practice jogging în zona Muzeului”, arată judecătorii.

Ei descriu modul în care au acţionat cei implicaţi în furtul tablourilor şi reţin ca ‘obiectivă, corectă şi completă’ întreaga situaţie de fapt descrisă în rechizitoriul întocmit de procurori.

‘În serile în care inculpatul Radu Dogaru s-a aflat în vecinătatea Muzeului, sub aparenţa programului de alergare, acesta a făcut diferite aprecieri ale distanţelor, ale căilor de acces înspre/dinspre Muzeu, gradul de populare/prezenţă umană a parcului din laterala Kunsthal, programul agenţilor de pază, dacă Muzeul se află pe traseul de patrulare a echipajelor de poliţie, unde anume să fie poziţionată maşina ce urma să fie condusă de inculpatul Darie Eugen şi cu ajutorul căreia inculpaţii să se îndepărteze din zonă etc.’, se arată în documentul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit procurorilor, Radu Dogaru, Eugen Darie şi complicii lor se aflau în Olanda ‘în vederea comiterii de fapte penale’ iar stabilirea în această ţară a fost determinată de ‘regimul juridic sancţionator nerestrictiv în activitatea de prostituţie controlată’, activitate aflată sub ‘umbrela toleranţei şi acceptării publice’.

‘În cursul lunii octombrie 2012 mă aflam în oraşul Schiedam, Olanda, cu prietena mea A.A.E. Ea muncea (n.n. – prostituţie), iar eu trăiam din banii pe care îi făcea ea, în aceeaşi perioadă cu noi, în Rotterdam erau Bitu Mihai Alexandru împreună cu S.Ş. şi Darie Eugen împreună cu D.A.’, a declarat unul dintre martori.

Judecătorii reţin în stabilirea pedepsei aplicate lui Radu Dogaru că acesta provine dintr-un mediu social cu mare potenţial infracţional, caracterizat de nivel scăzut de trai, mai ales din perspectiva educaţiei şi instrucţiei şcolare adecvate unei societăţi moderne şi şanselor reale evoluţiei pozitive sociale individuale.

‘Această influenţă negativă, care nu a fost atenuată în niciun mod, mai ales prin reacţia fermă a organelor judiciare şi a celorlalte instituţii de autoritate publică locală şi statală nu constituie desigur o justificare sau o circumstanţă scuzabilă a săvârşirii infracţiunilor, însă nu pot fi ignorate privitor la persoana infractorului, deoarece ar duce doar la aplicarea unor pedepse în cuantum ridicat, iar pedepsele mari nu constituie în sine nici scopul procesului penal şi nici îndeplinirea necesară a funcţiei de exemplaritate a pedepsei. Instanţa consideră că pedeapsa aplicată trebuie să fie adecvată, necesară şi oportună pentru a-şi putea îndeplini şi funcţia de reeducare necesară prevenirii de noi infracţiuni de către inculpat’, se arată în motivare.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ şi ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan şi ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 19 ianuarie 2025. Planuri mari pentru Fecioare, situație neprevăzută pentru Capricorni
Capital.ro
Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. S-a aflat totul. Documente bombă
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru români. Vor avea mai multe zile libere
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Viața la bloc. Amendă de până la 10.000 de lei. Interzis pentru proprietari și chiriași
StirileBZI
Fumatul interzis în spațiile public! Unde se va impune restricția în România
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România