Hotoboc (APSR): 90% din cheltuielile cu medicamente compensate, asociate indicaţiilor de boli cronice

Bolile cronice înregistrează prevalențe mari și incidențe în creștere susținută comparativ cu deceniile anterioare, deja două treimi din cheltuielile cu servicii spitalicești fiind generate de complicațiile bolilor cronice, iar 90% din cheltuielile cu medicamente compensate sunt asociate indicațiilor de boli cronice, a declarat joi președintele Alianței Pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, în cadrul Forumului "Pacientul - centrul sistemului de sănătate".
Filip Stan
03 dec. 2015, 17:02
Hotoboc (APSR): 90% din cheltuielile cu medicamente compensate, asociate indicaţiilor de boli cronice

În prezent, calitatea serviciilor și satisfacția pacienților nu reprezintă preocupări efective pentru autorități și furnizori, deoarece sistemul de decontare nu le valorizează.

„Metodele de tarifare încurajează consumul de servicii și nu stimulează prevenția. Fiind plătiți per serviciu, furnizorii câștigă atunci când pacienții lor sunt bolnavi și solicită servicii în mod repetat”, a susținut Cristian Hotoboc, reprezentantul APSR.

În opinia acestuia, asistența medicală „nu este coordonată”, iar Casa de Asigurări decontează numeroase servicii „inutile”.

Totodată, Hotoboc a arătat că dezvoltarea asistenței medicale în ambulatoriu este insuficientă, iar centrele de permanență pentru asistența primară sunt organizate „sporadic”.

„Structura actuală a spitalelor este tributară secolului trecut, când majoritatea afecțiunilor erau acute, iar spitalul trebuia să dețină toate tehnologiile și personalul necesare rezolvării lor. Între timp, profilul morbidității în România s-a schimbat. Astăzi, prevalează bolile cronice, pentru care spitalul nu este cel mai eficient furnizor, iar tehnologiile medicale fac posibilă gestionarea multor afecțiuni în ambulatoriu”, a precizat președintele APSR.

Potrivit acestuia, echilibrul bugetar al sistemului de asigurări sociale de sănătate depinde an de an de subvenții de miliarde de lei de la bugetul de stat.

„Încheind analiza situației actuale în sfera politicilor publice, remarcăm faptul că Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, elaborată la insistențele Uniunii Europene și precondiție pentru accesarea fondurilor structurale, nu este implementată. De la adoptarea sa, obiectivele de reformă și direcțiile de acțiune au rămas pe hârtie, nu au fost elaborate planuri operaționale, nu au fost dezvoltate proiecte de implementare, nu a fost publicată nicio evaluare. Practic, reforma în sănătate este blocată”, a mai declarat Hotoboc.

Potrivit acestuia, ar fi necesare schimbări în organizarea și finanțarea serviciilor, comportamentul furnizorilor, precum și în contribuția populației la menținerea stării de sănătate.

„Autoritățile trebuie să acorde importanță mai mare calității serviciilor, performanței și valorii adăugate obținute și să diminueze eforturile de control al formularisticii, procedurilor administrative și documentelor justificative”, a susținut reprezentantul APSR.

În acest sens, Cristian Hotoboc a propus stabilirea unui grup de experți, sub patronajul Administrației Prezidențiale, care să redacteze, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-o abordare „holistică”, programe de reformă pe domenii esențiale precum politica privind resursele umane, inclusiv salarizarea, managementul pacienților cu boli cronice, reorganizarea spitalelor publice sau gestiunea informațiilor în sistemul sanitar.

Citeşte şi Noi molecule în lista medicamentelor compensate şi gratuite

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre