HRANA NOASTRĂ este o MINCIUNĂ. Mâncăm 7 kilograme de E-URI pe an

In ultimii ani, industria alimentara a cheltuit miliarde de euro pentru a da hranei noastre un aspect dragut, un fel de chirurgie estetica, a-i prelungi sederea in galantare si a o face mai gustoasa. Este un business megagalactic indus de faptul ca tarile industrializate au de hranit un numar mare de persoane la preturi mici.
Ionela Marcu
10 dec. 2014, 15:25
HRANA NOASTRĂ este o MINCIUNĂ. Mâncăm 7 kilograme de E-URI pe an

Industria alimentara este convinsa ca aditivii simplifica viata noastra, scrie efemeride.ro. Permit conservarea pe timp indelungat a unui produs si cu ajutorul lor a putut fi introdusa si notiunea de semipreparat sau gata preparat. Fara aceste substante chimice, ne spun ei, ar trebui sa cheltuim mult mai mult timp in bucatarie. Dar nu numai atit, ne-ar trebui si mai mult timp pentru a face piata, pentru ca vedeti voi, fara aditivi hrana noastra nu ar tine asa mult, s-ar altera si atunci ar trebui sa cumparam mai putin si sa mergem mai des la supermarket.

Citeşte şi Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic

De asemenea margarina, imbogatita cu omega 3, felurile de mincare hipocalorice, light, produsele cu adaos de vitamine, de calciu. Dupa cum spun Federation of European Food Additives and Food Enzymes Industries folosirea aditivilor a facut posibila prepararea pe scara larga a alimentelor de buna calitate, sanatoase si la preturi economice, multe din alimentele consumate zilnic nu ar putea exista fara aditivi.

Ar parea usor sa ne imaginam o discutie intre chimic si natural, dar din pacate nu e asa simplu. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit anumite substante la conservat alimentele , cum ar fi sarea si fumul.

In zilele noastre raportat la greutate doar 1% din aditivi servesc la conservare. Restul de 90% reprezinta asa zisii aditivi cosmetici: aromatizanti, emulsifianti, coloranti, agenti de ingrosare, indulcitori. Acestea sunt de fapt substantele care ne preocupa cel mai mult atunci cind combatem impotriva aditivilor. Mascand ingrediente de calitate indoielnica si insipide acesti aditivi au rolul de a ne convinge ca mincam ceva de calitate . Doar cine are cunostinte elevate despre fiecare substanta in parte poate sa inteleaga cum actioneaza acestea in mod individual. Si asta ne preocupa.

Aromele reprezinta un business de 3, 6 miliarde de dolari anual. Sintetizarea aromelor este un proces chimic complex si multi producatori isi tin secrete formulele. Ca exemplu, unele dintre cele mai simple arome, banana sau mar sunt rezultatul a sute de reactii chimice. Daca va uitati pe o sticla de suc veti vedea scris: arome. Ce anume contin aceste arome? Nu se stie si producatorul nu este obligat sa va dea formula, trebuie doar sa scrie aroma, naturala sau artificiala si gata
Dar si termenul natural in acest caz este labil. Conform dispozitiilor UE prin aroma naturala se intelege aroma extrasa din surse naturale animale sau vegetale, dar asta nu inseamna neaparat ca aroma de capsuni din iaurtul vostru tebuie sa provina de la o capsuna. Inseamna doar ca a fost extrasa dintr-o sursa naturala.

Lecturarea unor site-uri apartinind producatorilor de arome este o experienta ireala. Exemplu, un site descrie: emulsie de aroma naturala de lime , omogenizata, rezistenta la caldura, cu certificat Kasher si fara saruri …Poti cumpara praf de concentrat de bere , lichide care imita gustul smintinii si a tortului cu unt.

Citeşte şi Cele mai NESĂNĂTOASE produse de post

Indulcitorii reprezinta un alt sector profitabil. Grupurile industriale Britain’s Food Additives and Ingredients Association explica popularitatea acestora referindu-se la sanatate si in special la problemele de obezitate si diabet. Iata de ce e nevoie de acestia in multe alimente. Vedeti voi, industriile s-au mobilizat in favoarea noastra( vorba vine) si au umplut cu indulcitori produsele care astfel sunt mai sanatoase , va ingrasa mai putin( iarasi vorba vine) ..dar uita sa spuna ca e mai mult o chestiune de pret. Pentru a indulci un litru de suc cu zahar sunt necesari 10 centi. Daca se foloseste aspartam doar 3 centi si daca se pune zaharina doar 1 cent.
Intr-un an de zile in lume se folosesc cam 20000 tone de indulcitor.

Atit industriile cit si FSA sunt convinse ca acesti aditivi sunt absolut siguri. In realitate pentru acesulfam de K s-au cerut alte studii, zaharina a produs cancer la animalele de laborator si aspartamul… a adus cîştiguri enorme producătorilor şi cu toate că are peste 90 de efecte secundare a fost şi continuă să fie aprobat. Toate studiile au demonstrat că este toxic . În anul 2005 în Italia, dr Fiorella Belpoggi şi dr Morando Soffritti de la Fundaţia Europeană de Oncologie au realizat un studiu pe 1800 de şobolani , 900 femele şi 900 masculi. Rezultatele: apariţia tumorilor , limfoamelor, leucemiei şi carcinoamelor pelvo renale la şobolanii femelă şi apariţia tumorilor de nervi periferici şi nervi cranieni la masculi. Procentul apariţiei tumorilor era strîns corelat cu doza zilnică de aspartam, care în cazul experimentului a fost de 20mg , mult inferioară dozei de la om( 40 mg/kg corp)

Un alt aspect, folosirea aspartamului în alimente nu a dus la o scădere în greutate.
Aşadar în baza studiilor se poate afirma că aspartamul este un produs puternic cancerigen şi nu este de ajutor în curele de slăbire. Poate produce boli grave: tumori cerebrale, boala Parkinson, diabet, Alzeimer, întîrziere mintală.

In Anglia au fost facute presiuni din partea consumatorilor pentru a se preciza pe eticheta produselor care contin acesti aditivi:potential toxici sau potential cancerogeni dar acest lucru nu s-a realizat. Din totalul aditivilor 140 sunt siguri pentru consum in timp ce 30 pot produce daune permanente consumatorului.

Dar ceea ce e mai grav e ca de fapt acesti aditivi transforma hrana noastra intr-o minciuna. Adica, daca iau o felie de sunca presata sau cotlet vreau sa simt gustul de sunca sau cotlet nu un straniu amestec de tesuturi animale cu substante chimice.

Ca sa inchei studiile arata ca intr-un an , intre sigur, dubios si nesigur, consumam cam 7 kg de aditivi.

Sfaturi:

  • Alimentele proaspete si bine preparate nu au nevoie de aditivi pentru ca au deja un gust natural bun
  • Cind mergeti la supermarket cititi etichetele, daca ingredientele sunt scrise cu litere prea mici puneti produsul la loc.
  • Daca aveti copii in clasele mici luati-i cu voi la cumparaturi: ceea ce ei nu pot pronunta nu e aliment, deci renuntati.
  • Nu cumparati nimic din ceea ce bunica sau strabunica voastra ar putea confunda cu vaselina pentru usi sau crema de ghete.
  • Nu cumparati produse a caror ingrediente nu se gasesc in natura: proprionat de calciu, sulfat de amoniu, celuloză, guma xanthan, renunţaţi.
  • Gătiţi şi chiar…gătiţi-va! În felul acesta veţi sta departe de alimentele industriale şi studiile au arătat că cine pregăteşte hrana în casă are mai multe şanse de a urma o dietă sănătoasă.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin