Renunţarea la uninominal şi revenirea la votul pe liste este propunerea pe care Viorel Hrebenciuc vrea să o facă în discuţiile din USL privind legislaţia electorală, transmite Mediafax.
Liderul PSD a explicat că revenirea la vechiul sistem nu va mai permite o majorare a numărului de parlamentari, cum s-a întâmplat la alegerile acestea, când USL şi-a adjudecat atât de multe colegii cu 50% plus 1, iar locurile de senator şi deputat s-au suplimentat astfel încât şi celelate partide să se regăsească în parlament proporţional cu numărul de voturi obţinute.
„Legea electorală ajută partidele care sunt pe locurile doi şi trei să păstreze proporţionalitatea. Există un articol foarte important pentru noi care spune că parlamentarii care au primit jumătate plus unu din voturi să fie declaraţi automat parlamentari. Nu putea nimeni să prevadă că ARD va avea o performanţă atât de slabă şi că vom închide 20 de judeţe. De aceea, voi propune revenirea la votul proporţional pe listă, cel mai probabil în prima parte a anului viitor”, a precizat Hrebenciuc.
În ceea ce priveşte numărul de parlamentari, Hrebenciuc a pledat pentru o reducere la 300 la Camera Deputaţilor, în timp ce pentru Senat s-ar putea alege „modelul belgian”, ceea ce ar însemna cel mult 100 de senatori într-un viitor Parlament.
Un demers legislativ al USL privind revenirea la votul pe liste ar avea şi susţinerea UDMR care a insistat pentru această formulă, mai scrie „Gândul”. De altfel, colaborarea parlamentară cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a fost invocată de Viorel Hrebenciuc care nu vede o problemă nici în cooptarea la guvernare a maghiarilor, în ciuda opoziţiei afişate până acum de PNL, menţionează sursa citată.
„Este foarte bine că maghiarii vin la Bucureşti şi nu merg la Budapesta. Nu ar fi mare lucru un post în guvern”, a spus liderul PSD.
Întrebat dacă anunţul lui Victor Ponta, din seara alegerilor, privind începerea negocierilor cu UDMR a fost un semnal pentru PNL, Hrebenciuc a spus că liberalii nu au de ce să fie nemulţumiţi pentru că a fost vorba de fapt de „un semnal pentru Traian Băsescu”.
„A fost un semnal pentru Băsescu dacă ar fi încercat să facă ceva ca în 2008”, a spus Hrebenciuc.
El a adăugat că în seara alegerilor nu se ştia exact dacă majoritatea pe care o va obţine USL va permite modificarea Constituţiei, drept pentru care a fost lansată invitaţia pentru UDMR.
„Va fi o colaborare parlamentară”, a mai spus Hrebenciuc.