Membrii fondatori ai Fundaţiei Mişcarea Populară – Marian Preda, Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu, Cristian Hriţuc şi Georgeta Condur – au participat, duminică, la o întâlnire cu membrii fundaţiei din judeţul Sibiu.
La finalul întrunirii, aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă, că înfiinţarea partidului „este un proiect”, fiind avansată strângerea de semnături. „Suntem mai avansaţi în strângerea semnăturilor necesare – 25.000 – decât ne-am planificat. La finalul lunii iunie vă facem o surpriză că terminăm de adunat semnăturile”, a declarat Cristian Hriţuc.
El a afirmat că, după strângerea semnăturilor, parcursul până la înfiinţarea partidului ţine cel mai mult de contestaţii. „Au fost partide care s-au înfiinţat şi după un an de zile. În Bucureşti există contestatari de meserie. Când se doreşte înfiinţarea unui partid, ei vin cu contestaţia. Unii sunt plătiţi, alţii din ambiţie personală. Dacă vom avea un parcurs lin, fără contestaţii, cred că în şase – opt luni putem vorbi despre Partidul Mişcarea Populară”, a afirmat Hriţuc.
La rândul său, Daniel Funeriu a spus că România este ţara unde „este cel mai dificil să înfiinţezi un partid politic”.
Membrii fondatori ai Fundaţiei Mişcarea Populară au precizat că parcursul până la înfiinţarea partidului este dificil şi din cauza faptului că „este o încercare a partidelor vechi de a bara drumul unor formaţiuni noi către scena politică”.
Răspunzând unei întrebări, aceştia au precizat că Traian Băsescu nu a semnat deocamdată listele de susţinători pentru înfiinţarea partidului, chiar dacă „a anunţat public că susţine Fundaţia”.
Potrivit datelor oferite de aceştia, Fundaţia Mişcarea Populară are aproximativ 7.000 de membri în întreaga ţară, o sută dintre aceştia în judeţul Sibiu.
Cristian Diaconescu, membru fondator al Fundaţiei Mişcarea Populară, declara, sâmbătă, la Alba Iulia, că se aşteaptă ca înregistrarea partidului să dureze, „având în vedere pasiunile şi împotrivirea de pe tot spectrul politic” în privinţa formaţiunii, care „tulbură liniştea din mediul politic”.
„Probabil că va dura (înregistrarea partidului – n.r.), având în vedere pasiunile şi împotrivirea pe tot spectrul politic. Normal, liniştea asta nu trebuie tulburată. Toată lumea contribuie la ea, toată lumea pare-se că are de câştigat din această linişte, din mediul politic şi din afara mediului politic, încât deranjează un competitor. În orice caz nu vom intra pe logica lor. Cât de puternic va fi partidul, mai mult sau mai puţin, va încerca să respecte un alt fel de mecanism şi model politic, iar fundaţia de acest lucru se va ocupa”, spunea Diaconescu.
Întrebat ce probleme se aşteaptă să existe la înregistrarea partidului, Diaconescu a răspuns că se aşteaptă ca „opoziţia să folosească toate mijloacele”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că după terminarea mandatului său de şef al statului se va ocupa de susţinerea eficientă a partidului Mişcarea Populară, arătând că în prezent nu poate face acest lucru, având în vedere calitatea sa.
El a afirmat, la emisiunea „După 20 de ani”, că, după îşi va termina mandatul prezidenţial, se va ocupa de susţinerea acestui partid, dar i-ar plăcea şi să aibă o fermă agricolă de 200-250 de hectare.
„Sigur că mi-ar plăcea, după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient atunci şi partidul Mişcarea Populară, că acum nu mă pot băga să îl susţin, mi-ar plăcea să am o fermă”, a afirmat Băsescu.
De asemenea, întrebat despre situaţia actuală a Mişcării Populare, preşedintele a subliniat că „în prezent se strâng semnături pentru crearea partidului”, iar fundaţia cu acelaşi nume îşi deschide în acest weekend a 16-a filială în ţară.
Totodată, întrebat despre plasarea în sondaje a acestei mişcări pe care o susţine, preşedintele a specificat că fundaţiile nu sunt cotate în sondaje, numai partidele, însă într-un sondaj publicat recent s-ar fi aflat la 11% dintre opţiuni, în condiţiile în care numai 64% dintre respondenţi erau la curent cu existenţa acesteia.