Huangluo, satul „cu cel mai lung păr din lume” VIDEO

Un sat din China, Huangluo, se mândreşte cu titlul de "primul sat din lume cu cel mai lung păr", deoarece chinezoicele de-acolo au dezvoltat un adevărat cult pentru părul lung. Cât mai lung, pentru că ele cred că asta le aduce sănătate, viaţă lungă şi noroc.
Romania TV
24 iul. 2012, 20:38
Huangluo, satul

Pentru femeile din etnia Yao, din satul Huangluo, din China, podoaba lor capilară este cea mai scumpă comoară. Satul are numai 82 de gospodării ale etnicilor Yao Roşu, care îşi trage numele după tradiţionalele veşminte roşii purtate de etnicii Yao. Satul lor este pitoresc, plin de tradiţie şi căutat de turişti. De asemenea, poziţia şi împrejurimile satului sunt foarte atractive.

Dar ceea ce face diferenţa este obsesia femeilor satului pentru părul lung, fapt ce a adus satului un certificat de recorduri Guinness, purtând titlul de „Satul cu cel mai lung păr din lume”. În China, i se mai spune „satul cu părul lung”. Media de lungime a părului fiecăreia dintre cele 120 de femei care trăiesc în acest sat este de 1,7 metri, iar  lungimea maximă atinge este de 2,1 metri, scrie odditycentral.com.

RITUALURI ŞI REGULI

Femeile au un ritual pentru îngrijirea părului lor. Pe timpul verii şi al toamnei, merg la râu să îşi spele părul şi îl ţin apoi ascuns sub o bazma albastră. Numai bărbatul care urmează să se căsătorească cu o femeie are privilegiul de a-i vedea părul în toată splendoarea lui, în ziua nunţii lor. Dacă se întâmpla ca un localnic sau un străin să surprindă o femeie Yao cu părul nestrâns, era obligat să rămână timp de 3 ani în casa părinţilor ei, ca un ginere.

 

Aceste tradiţii şi ritualuri au fost însă abandonate în 1987, iar acum, femeile Yao se pot făli în public cu preţioasa lor podoabă capilară. Totuşi, câte ceva din ritualuri s-a păstrat şi astăzi. Astfel, o Yao poate să îşi taie părul o singură dată în viaţă, când împlineşte 16 ani şi începe să-şi caute un iubit. Părul tăiat nu se aruncă, pentru că acesta urmează să fie dat bunicii fetei, care împleteşte din el o coafură ornamentală, pe care o păstrează şi i-o face cadou de nuntă bărbatului cu care nepoata ei se căsătoreşte. După ce devine femeie măritată, această podoabă face parte din coafura de zi cu zi a nevestei.

Se spune că părul unei femei Yao este format din trei părţi: cea care creşte în mod natural, cea constituită din părul tăiat şi ultima, din firele de păr care cad şi care sunt culese zilnic şi păstrate. Toate aceste părţi sunt incluse în coafura zilnică a unei femei Yao, în stiluri elaborate care oglindesc totodată statutul social al femeii respective.

Un amănunt foarte important care face părul negru ca abanosul oricărei femei Yao, indiferirent de statutul şi vârsta posesoarei să aibă o strălucire fermecătoare, este un „şampon” special, natural, cu care îl spală, aşa-numita „apă de orez” – apa folosită la clătitul orezului.

Femeile Yao au convingerea că preţioasa lor podoabă capilară, cu cât este mai lungă, cu atât le aduce mai multă sănătate, longevitate şi noroc.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'