Pentru femeile din etnia Yao, din satul Huangluo, din China, podoaba lor capilară este cea mai scumpă comoară. Satul are numai 82 de gospodării ale etnicilor Yao Roşu, care îşi trage numele după tradiţionalele veşminte roşii purtate de etnicii Yao. Satul lor este pitoresc, plin de tradiţie şi căutat de turişti. De asemenea, poziţia şi împrejurimile satului sunt foarte atractive.
Dar ceea ce face diferenţa este obsesia femeilor satului pentru părul lung, fapt ce a adus satului un certificat de recorduri Guinness, purtând titlul de „Satul cu cel mai lung păr din lume”. În China, i se mai spune „satul cu părul lung”. Media de lungime a părului fiecăreia dintre cele 120 de femei care trăiesc în acest sat este de 1,7 metri, iar lungimea maximă atinge este de 2,1 metri, scrie odditycentral.com.
RITUALURI ŞI REGULI
Femeile au un ritual pentru îngrijirea părului lor. Pe timpul verii şi al toamnei, merg la râu să îşi spele părul şi îl ţin apoi ascuns sub o bazma albastră. Numai bărbatul care urmează să se căsătorească cu o femeie are privilegiul de a-i vedea părul în toată splendoarea lui, în ziua nunţii lor. Dacă se întâmpla ca un localnic sau un străin să surprindă o femeie Yao cu părul nestrâns, era obligat să rămână timp de 3 ani în casa părinţilor ei, ca un ginere.
Aceste tradiţii şi ritualuri au fost însă abandonate în 1987, iar acum, femeile Yao se pot făli în public cu preţioasa lor podoabă capilară. Totuşi, câte ceva din ritualuri s-a păstrat şi astăzi. Astfel, o Yao poate să îşi taie părul o singură dată în viaţă, când împlineşte 16 ani şi începe să-şi caute un iubit. Părul tăiat nu se aruncă, pentru că acesta urmează să fie dat bunicii fetei, care împleteşte din el o coafură ornamentală, pe care o păstrează şi i-o face cadou de nuntă bărbatului cu care nepoata ei se căsătoreşte. După ce devine femeie măritată, această podoabă face parte din coafura de zi cu zi a nevestei.
Se spune că părul unei femei Yao este format din trei părţi: cea care creşte în mod natural, cea constituită din părul tăiat şi ultima, din firele de păr care cad şi care sunt culese zilnic şi păstrate. Toate aceste părţi sunt incluse în coafura zilnică a unei femei Yao, în stiluri elaborate care oglindesc totodată statutul social al femeii respective.
Un amănunt foarte important care face părul negru ca abanosul oricărei femei Yao, indiferirent de statutul şi vârsta posesoarei să aibă o strălucire fermecătoare, este un „şampon” special, natural, cu care îl spală, aşa-numita „apă de orez” – apa folosită la clătitul orezului.
Femeile Yao au convingerea că preţioasa lor podoabă capilară, cu cât este mai lungă, cu atât le aduce mai multă sănătate, longevitate şi noroc.