UPDATE: Hub-ul umanitar de la Suceava destinat sprijinirii cetăţenilor ucraineni a devenit funcţional începând de miercuri.
Cu această ocazie, au fost prezenţi la Suceava, miercuri seara, Janez Lenarcic – comisarul european pentru gestionarea crizelor, Fabrizio Curcio – şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia şi secretarul de stat Raed Arafat – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Aici noi avem împrejmuire 13 hectare, avem toate utilităţile, apă, canal, gaz, curent, sistem de supraveghere video, e foarte aproape de aeroport. Ne-am gândit să punem la dispoziţie acest spaţiu pentru că e o zonă mai liberă şi putem să ne organizăm mai bine. (…) Dinamica cred că ne va face să mai construim nişte hale în perioada următoare”, le-a explicat celor trei oficiali preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că printr-o hotărâre a CNSU a fost abilitat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România.
„Am abilitat, prin hotărârea CNSU, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România; el va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles, va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi în felul acesta vreau să subliniez – contribuţia autorităţilor române este semnificativă”, a afirmat premierul.
HUB-ul umanitar din România devine funcţional. „Astfel de gesturi sunt necesare şi vor continua”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Astăzi, HUB-ul umanitar din Suceava va deveni funcţional. În această după-amiază primul transport de medicamente şi produse de strictă necesitate va ajunge în această locaţie”, a declarat, miercuri, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.
La activitate vor fi prezenţi Janez Lenarčič, Comisarul European pentru gestionarea crizelor, Fabrizio Curcio, şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, potrivit News.ro.
”Astfel de gesturi sunt necesare şi vor continua, pe măsură ce, după cum vedem, situaţia din Ucraina se menţine extrem de complicată ca urmare a agresiunii militare ruse”, a mai afirmat Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis că România este o ţară sigură pentru cetăţenii săi, firme, dar şi pentru cei care aleg să se refugieze aici.
„România se bucură de toate garanţiile de securitate oferite de apartenenţa la NATO, aliaţii noştri sunt alături de noi (…) România este o ţară sigură”, a mai transmis Cărbunaru.
Reprezentantul Executivului a mai menţionat că, până în prezent, România a cheltuit 54,5 milioane de lei (peste 10 milioane de euro) pentru a gestiona criza refugiaţilor. Autorităţile urmează să depună documente pentru decontarea sumelor la Comisia Europeană.