Editorialistul Rupert Wolfe Murray își amintește că un ziarist din Londra i-a povestit la un moment dat că în fiecare dimineață are loc o ședință la care prioritatea este să se găsească ‘o poveste care să-i sperie pe cititori’, ceea ce l-a ajutat să înțeleagă ‘cum reușesc Sun, Mail și Express să vândă atâtea pagini pline frecvent cu distorsionări și jumătăți de adevăr’.
Rupert Wolfe Murray menționează astfel că, după revoluția din 1989 din România, știrile despre răsturnarea ‘unuia dintre cei mai răi tirani din regiune’ au fost în scurt timp înlocuite cu cele despre situația îngrozitoare a copiilor instituționalizați. Ziarele britanice au omis însă să spună că România și-a deschis porțile în fața asistenței internaționale, spre deosebire de multe țări care interzic vizitele străinilor la casele de copii, că acum instituționalizarea copiilor sub doi ani este ilegală și toți copiii abandonați sunt trimiși în familii de adopție și că este una din puținele țări sărace care au interzis vânzarea de copii prin tranzacții dubioase de adopție internațională, notează autorul.
Editorii de tabloide leagă unele teme de anumite țări astfel ca cititorii să facă imediat asocieri — orfani, țigani, cerșetori, hoți, imigranți, în cazul României — și li se pare prea complicat și plicticos să explice că în România sunt atâția țigani pentru că nu au fost eliminați în al doilea război mondial, cum s-a întâmplat în unele țări vecine, ori că majoritatea românilor nu au intenția să se mute în Regatul Unit, punctează editorialistul.
Acesta consideră de asemenea că și sectorul britanic afacerilor ‘ar trebui să trimită un mesaj de mulțumire României’, calificând drept un ‘nonsens’ ideea că doar românii au avut de câștigat de pe urma imigrației și afirmând că ‘vasta majoritate a românilor sunt cinstiți, respectă legea și sunt incredibil de harnici’.
‘Mii de companii britanice au câștigat prin angajarea de lucrători români de încredere și recunoscători. /…/ Toți cei pe care îi știu care au lucrat cu români au fost încântați de atitudinea, hărnicia și prețurile lor’, scrie Rupert Wolfe Murray.
Editorialistul evocă în fine exemplul realizatorului Top Gear Jeremy Clarkson, un om ‘care a mulțumit României, deși de regulă critică toate țările’. ‘La finalul emisiunii sale în care a descris Transfăgărășanul drept cel mai bun drum din lume, i-a mulțumit României pentru primire și a adăugat că i-ar plăcea să se revină aici „pentru totdeauna”. /…/ Clarkson este unul dintre puținii britanici — între care și eu — care s-au îndrăgostit de această țară frumoasă, dar în general neînțeleasă’, încheie Wolfe Murray.