Hugo Chavez, popular datorită charismei sale şi numeroaselor proiecte sociale finanţate din veniturile petroliere, rămâne favorit pentru a câştiga un nou mandat de şase ani, dar fostul guvernator Capriles a reuşit în ultimele săptămâni să reducă o parte din diferenţă în urma unei campanii-maraton de-a lungul ţării. Cu o săptămână înaintea scrutinului, el era la zece puncte în spatele preşedintelui în exerciţiu, potrivit sondajelor.
Surprinzător de atent în timpul ultimelor zile de campanie, Hugo Chavez şi-a invitat susţinătorii „să nu cedeze triumfalismului”. „Vom câştiga, dar nu am câştigat”, a prevenit el.
Anterior, el admisese în cadrul unui interviu pentru AFP că nu a reuşit să emancipeze ţara de venitul petrolier, care reprezintă 90 la sută din resursele valutare ale Venezuelei, ţară cu rezerve imense de petrol.
„Noi am comis erori în aplicarea programelor care nu au funcţionat cum ar fi trebuit, în special în domeniul serviciilor publice”, a recunoscut el, solicitând mai mult timp alegătorilor, în scopul de a desăvârşi „revoluţia socialistă”.
„Viitorul Guvern Chavez va fi mai bun decât precedentul Guvern Chavez”, a asigurat el în timpul campaniei.
Cu toate acestea, starea sa de sănătate rămâne un subiect pe marginea căruia se fac numeroase speculaţii după ce a fost operat de două ori în 2011 şi 2012 din cauza unui cancer în zona pelviană.
Chavez, în vârstă de 58 de ani, supus unor tratamente medicale dificile, a fost nevoit să încetinească ritmul activităţilor sale, apărând slăbit şi chel în timpul ultimei perioade de convalescenţă.
În ultimele zile, a repetat că este vindecat şi capabil să guverneze cel puţin până în 2019. În 2009, a reuşit să adopte o modificare a Constituţiei prin referendum care permite un număr nelimitat de mandate prezidenţiale.
Principalul său opozant, un avocat energic în vârstă de 40 de ani, se mândreşte că nu a pierdut niciodată un scrutin (el a fost ales primar, deputat şi guvernator) şi subliniază că este pentru prima dată, începând cu 1998, când opoziţia este cu adevărat capabilă să-l pună în dificultate pe Hugo Chavez.
Învestit în februarie de către aproximativ 30 de partide de diferite orientări în urma unor alegeri primare deschise şi inedite, el se prezintă ca „David împotriva lui Goliat”, acuzându-l pe preşedintele în exerciţiu că este „bolnav de putere” şi că vrea să creadă că poporul „aspiră la o schimbare”.
Pe parcursul campaniei, acest celibatar cu fizic atrăgător a reuşit să dea un nou chip opoziţiei, din acest moment mai apropiată de centru.
Capriles a condus o campanie bazată pe problemele cotidiene ale venezuelenilor şi a asigurat că va menţine programele sociale, numai că acestea nu vor mai fi rezervate „purtătorilor de cămăşi roşii”, culoarea susţinătorilor actualului preşedinte.
Cel pe care Chavez îl califică reprezentantul „burgheziei apatride” promite să termine cu lipsurile, întreruperile de electricitate, corupţia şi violenţa care subminează această ţară, unde nivelul de omucidere este cel mai ridicat din America de Sud (50 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2011, potrivit cifrelor oficiale).
Printre promisiunile sale de campanie figurează, de asemenea, relansarea locurilor de muncă şi revenirea la economia de piaţă, care, potrivit lui, este anulată din cauza naţionalizărilor, exproprierilor, şi altor subvenţii implimentate de către Hugo Chavez, în timp ce ţara a înregistrat un nivel de inflaţie de 27,6 la sută în 2011, după cum anunţă Banca Centrală.
Aproximativ 19 milioane de alegători sunt invitaţi să participe duminică la acest scrutin, unde, în afară de cei doi, se mai prezintă alţi patru candidaţi înaintaţi de partide mici.
În scopul de a preveni eventuale perturbări, aproximativ 140.000 de soldaţi vor fi mobilizaţi în ţară, iar portul de arme şi vânzarea alcoolului vor fi interzise de vineri până luni, conform unei decizii a Ministerului de Interne.