Hugo Chavez s-a născut în 1954, în Sabaneta, într-o familie de profesori. A absolvit academia militară în 1975 şi a devenit militar de carieră. A fost prieten apropiat cu Fidel Castro şi un mare iubitor de baseball. A lăsat în urmă 4 copii.
Chavez s-a distins pentru prima dată pe scena politică atunci când a condus o lovitură de stat, în 1992. Aceasta însă a eşuat, iar revolta s-a soldat cu 18 morţi şi 60 de răniţi, înainte ca Chavez să se predea. Liderul venezuelean a petrecut doi ani în închisoare, înainte de a fi graţiat. A făcut apoi tranziţia de la soldat la politician.
În 1998, a provocat un adevărat seism politic. A profitat de un val de nemulţumire populară faţă de elita politică tradiţională pentru a câştiga preşedinţia şi a promis politici sociale revoluţionare.
După 1998, Chavez a câştigat numeroase alegeri şi referendumuri. Unul dintre cele mai importante a vizat schimbarea Constituţiei, pentru a permite un număr nelimitat de mandate la preşedinţie.
Relaţiile cu Washingtonul s-au deteriorat dramatic după ce a acuzat administraţia lui Bush, pe care l-a poreclit „Domnnul Pericol”, că „luptă împotriva terorismului cu terorism”. Chavez făcea referire la războiul din Afganistan, de după 11 septembrie 2001. Mai mult, el a acuzat Statele Unite că s-au aflat în spatele loviturii de stat care l-a îndepărtat de la putere timp de câteva zile, în 2002.
„Laş, asasin, vinovat de genocid… vinovat de genocid, eşti vinovat de genocid. Eşti un alcoolic, domnule Pericol, un beţiv… un beţiv, domnule Pericol”, spunea Hugo Chavez.
Hugo Chavez a supravieţuit, însă, acestui episod, iar poziţia sa a fost consolidată printr-un referendum. După care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2006.
Simpatizanţii săi spuneau că Chavez era apropiat de săraci, dar criticii l-au acuzat că a devenit un autocrat. Guvernul său a implementat mai multe programe sociale, inclusiv asigurarea de servicii medicale şi de educaţie pentru toţi cetăţenii. Însă sărăcia şi şomajul sunt încă răspândite, în pofida bogăţiei petroliere a ţării.
În toamna anului trecut, Chavez a câştigat al patrulea mandat la preşedinţie. Asta în ciuda unui val de contestare fără precedent şi a unei sănătăţi din ce în ce mai şubrede. În 2011, a recunoscut că urmează un tratament de cancer şi a suferit două operaţii, în Cuba, urmate de mai multe şedinţe de chimioterapie şi radioterapie. A fost declarat vindecat complet, însă cancerul a revenit, iar în 2012 au urmat alte două operaţii. Ultima a avut loc pe 11 decembrie, tot în Cuba. Intervenţia a avut însă complicaţii pulmonare care i-au fost fatale. Regimul de la Caracas nu a anunţat niciodată oficial tipul de cancer de care suferea Chavez sau gravitatea maladiei.