La protest participă circa 80 de medici, asistente şi personal auxiliar din cadrul spitalului, dar activitatea cu bolnavii se desfăşoară în condiţii normale, fiind asigurat personalul necesar, informează Agerpres.
„Protestul s-a declanşat în momentul în care am aflat că vom primi doar jumătate din salariul pe luna martie. Din păcate, nu suntem siguri nici pe aceşti bani. Vom continua să protestăm până se va rezolva problema salariilor”, a declarat liderul Sindicatului Liber Sanitas Vulcan, Veronica Popescu.
În plus, din cauza lipsei de fonduri, de trei luni de zile angajaţii spitalului din Vulcan nu mai primesc decât 1% din sporurile prevăzute de lege pentru secţiile în care îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care acestea erau stabilite iniţial la 25%. Excepţie face Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde sporul la salariu a rămas la 45%.
Potrivit liderului de sindicat, spitalul din Vulcan este subfinanţat din cauză că serviciile medicale au fost contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor fiind nevoie de încheierea unor contracte pentru 105 paturi.
„Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat contracte de servicii medicale pentru 72 de paturi. Noi executăm servicii pentru mai mulţi bolnavi, dar nu le putem deconta. Pentru suplimentarea numărului de paturi am depus un memoriu la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara şi la Ministerul Sănătăţii. Am primit aprobarea de la DSP, aşteptăm un rezultat de la Ministerul Sănătăţii”, a explicat reprezentanta sindicaliştilor.
Contactat telefonic, primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, a declarat că autorităţile locale, în subordinea cărora se află spitalul, nu poate interveni în fondul de salarii, ci doar pentru lucrările de investiţii necesare.
Spitalul municipal din Vulcan are 140 de angajaţi şi este structurat pe secţiile de Boli Contagioase, Pediatrie, Interne, Recuperare Fizică, Obstetrică-Ginecologie, Compartiment Primiri Urgenţe, ambulatoriul de specialitate şi laborator.