Această decizie desființează practic toate eforturile depuse de Traian Băsescu, Vasile Blaga și Klaus Iohannis pentru sabotarea negocierilor purtate de Guvern și de premierul Victor Ponta pentru ca țara noastră să primească un portofoliu cu adevărat important în viitoarea Comisie Europeana.
„Domnul Băsescu a aflat că putem să obţinem un portofoliu foarte bun. I-a pus pe domnul Blaga şi domnul Iohannis care au scris ieri o scrisoare să nu primească România un portofoliu bun, să n-o primească pe doamna Creţu şi, profitând de scrisoarea celor doi, Iohannis şi Blaga, domnul Băsescu a sunat şi a zis: ‘Ia uite, sunt probleme! Nu daţi portofoliu şi nu daţi pentru Corina Creţu!'”, a afirmat recent Victor Ponta la Antena 3.
Premierul Ponta a făcut referire la acțiunea liderilor Alianței Creștin-Liberale, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, care au trimis săptămâna trecută o scrisoare președintelui PPE, Joseph Daul și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care au semnalat că „posibila desemnare în funcția de comisar european a Corinei Crețu (…) a fost făcută prin încălcarea legii”.
CORINA CREŢU, comisar pentru Politică Regională. Organigrama OFICIALĂ a Comisiei Europene
Totodată, președintele Traian Băsescu și-a asumat la nivel declarativ manipularea mediatică realizată zilele trecute, potrivit căreia România ar fi urmat să primească portofoliul „Ajutor Umanitar”. Băsescu a catalogat acest gest controversat drept „o glumă”, demonstrând astfel că a fost de acord cu atacurile la dresa credibilității României.
„Oamenii de la Bruxelles au simţul umorului şi au lansat această glumă la doua zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut”, a spus Traian Băsescu luni.
În ciuda acestor poziții dăunătoare pentru România, există și persoane din tabăra PDL-PNL care au avut o abordare mai echilibrată. De exemplu, europarlamentar PNL Ramona Mănescu şi-a declarat susţinerea pentru Corina Creţu și a adăugat că a declarat că forţele politice din România aveau datoria să își unească toate eforturile pentru a o susţine pe aceasta pentru postul de comisar european.
Acest exemplu nu a fost până acum luat în considerare de către Iohannis, Blaga și Băsescu, care nu au exprimat regret pentru tentativele lor de a bloca numirea comisarului european al României. Dar poate că numirea Corinei Crețu la portofoliul Politici Regionale îi va convinge că au greșit atunci când nu au susținut propunerea României și, într-un final, își vor cere scuze pentru subminarea imaginii țării pe plan european.