Ia-ți adio de la bidoanele din plastic. UE le schimbă și nu o să-ți placă deloc decizia

Uniunea Europeană vrea ca bidoanele de plastic, începând din 2025, să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030. Această schimbare reprezintă o provocare pentru producători.
Irina Dumitrescu
13 ian. 2025, 20:42
Ia-ți adio de la bidoanele din plastic. UE le schimbă și nu o să-ți placă deloc decizia

Uniunea Europeană a adoptat măsuri semnificative ce urmăresc atenuarea impactului materialelor plastice asupra mediului, implementând reglementări stricte și reforme legislative care afectează atât consumatorii, cât și producătorii de plastic și alte ambalaje. Ce se întâmplă cu bidoanele din plastic?

Bidoanele din plastic vor trebui să conțină 25% plastic reciclat

Unul dintre cele mai ambițioase obiective ale UE este transformarea pieței materialelor plastice prin legi care promovează durabilitatea, reducând deșeurile de plastic de unică folosință și promovând o economie circulară. Aceste politici au determinat schimbări în designul produselor, producția de plastic reciclat și responsabilitățile producătorilor.

Citește și Reciclarea devine o afacere în România anului 2025. Garanția va fi mai mare de 50 de bani și beneficiarii se pot bucura de ea instant

Un exemplu clar al acestei evoluții este recenta obligație ca bidoanele de plastic, începând din 2025, să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030. Deși această schimbare reprezintă o provocare pentru producători, ea deschide și noi oportunități de materiale și procese durabile.

Marea schimbare a bidoanelor de plastic în 2025

Legislația privind materialele plastice de unică folosință a fost unul dintre principalii factori de schimbare pentru industria prelucrătoare din Europa. În 2019, Uniunea Europeană a aprobat o serie de directive sub denumirea de Directiva (UE) 2019/904 cu scopul de a reduce impactul materialelor plastice de unică folosință asupra mediului.

Una dintre cele mai notabile măsuri a fost cerința privind capacele bidoanelor de plastic să rămână atașate recipientului în timpul utilizării, care a intrat în vigoare în iulie 2024. Acest regulament a fost aprobat pentru a preveni capacele slăbite, care adesea nu sunt colectate corect și ajung la groapa de gunoi sau în ocean, contribuind și mai mult la poluarea cu plastic. Eforturile Uniunii Europene nu se opresc însă aici, întrucât aceeași directivă introduce și alte reforme care vor afecta fabricarea ambalajelor din plastic în următorii ani.

În special, una dintre cele mai relevante modificări care intră în vigoare în ianuarie 2025 este aceea că sticlele de plastic PET (tereftalat de polietilen) trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat în compoziția lor. Aceasta reprezintă o provocare semnificativă pentru producători, care vor trebui să își ajusteze procesele de producție pentru a încorpora acest procent de material reciclat, asigurându-se că standardele de calitate și siguranță sunt menținute pentru consumatori.

Schimbarea nu se oprește aici, întrucât reglementările prevăd și ca, până în 2030, acest procent să crească la 30%. Măsura face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce dependența de materialele plastice nereciclate și de a promova reutilizarea și reciclarea materialelor.

Vezi și Nu mai trebuie să mergeți la aparatele de reciclare pentru a primi banii de sticle. De acum este mult mai ușor să primești garanția înapoi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul