Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

Este exclus ca prețul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, așa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piața liberă sunt în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, prezent la Energy Business Summit.
Filip Stan
11 mai 2016, 10:44
Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

„Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei sau să respecți trendul de scădere în continuare al prețului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preț stabilit în prealabil, respectiv o creștere de la 60 la 66 de lei. Este exclusă această situație”, a subliniat Iancu.

El a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al țării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar, în weekend se ajunge chiar și la 15 milioane de metri cubi. Aceasta în timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

Citeşte şi: PROIECT. Cine vor fi consideraţi consumatori protejaţi de gaze în cazul unei situaţii de urgenţă

„Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preț administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viața ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situația este paradoxală: prețul pieței este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce și-a asumat Guvernul, se așteaptă ca prețurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei și așa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?”, s-a întrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situația este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condițiile în care prețul reglementat este mai mare decât cel al pieței.

„Înseamnă că dăm subvenții, facem ajutor de stat către producători, pentru că piața zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferența este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preț administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită”, a continuat Iancu, potrivit Agerpres.

În plus, prețul gazelor continuă să scadă și va ajunge în intervalul 53 — 63 de lei pe MWh în iarna următoare. „Deci este clar că o creștere cu 10% a prețului de la 1 iulie este aberantă. Va trebui să avem o scădere de preț atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, a mai spus Iancu.

La rândul său, Daniel Chilea, directorul Direcției Reglementare-Monitorizare Piață Gaze Naturale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), prezent la același eveniment, a arătat că ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind prețul gazelor de la 1 iulie.

„Suntem în discuții cu Ministerul Energiei cu privire la prețul producției interne care intră în costul gazului natural care se duce la acești consumatori. Bineînțeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize și vom avea discuții în perioada următoare în ceea ce privește data de 1 iulie și ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ține și de Ministerul Energiei”, a susținut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrileț, președintele ANRE, declara, pentru AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare pregătește un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislației din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piața să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent.

„Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislația aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum și de o ordonanță de urgență pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului rețelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcționarea optimă a pieței”, a spus Havrileț, la acea dată.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de inițiativă legislativă.

Havrileț a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieței de gaze, să își asume rolul de a realiza echilibrarea pieței în caz de nevoie și, totodată, este necesară și introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la rețeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populației.

Prezentul calendar de liberalizare a pieței gazelor prevede o creștere cu 10% a prețului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creștere care nu ar avea sens, în condițiile în care prețurile pe piața liberă sunt în scădere, a susținut Havrileț.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Au votat peste 5 milioane de alegători. Update
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Dispar micii. Situația este catastrofală
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Carmen Iohannis, gest nea;teptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Donald Trump o numește pe Brooke Rollins ca secretar al Agriculturii în noul său guvern
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy