Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

Este exclus ca prețul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, așa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piața liberă sunt în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, prezent la Energy Business Summit.
Filip Stan
11 mai 2016, 10:44
Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

„Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei sau să respecți trendul de scădere în continuare al prețului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preț stabilit în prealabil, respectiv o creștere de la 60 la 66 de lei. Este exclusă această situație”, a subliniat Iancu.

El a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al țării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar, în weekend se ajunge chiar și la 15 milioane de metri cubi. Aceasta în timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

Citeşte şi: PROIECT. Cine vor fi consideraţi consumatori protejaţi de gaze în cazul unei situaţii de urgenţă

„Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preț administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viața ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situația este paradoxală: prețul pieței este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce și-a asumat Guvernul, se așteaptă ca prețurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei și așa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?”, s-a întrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situația este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condițiile în care prețul reglementat este mai mare decât cel al pieței.

„Înseamnă că dăm subvenții, facem ajutor de stat către producători, pentru că piața zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferența este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preț administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită”, a continuat Iancu, potrivit Agerpres.

În plus, prețul gazelor continuă să scadă și va ajunge în intervalul 53 — 63 de lei pe MWh în iarna următoare. „Deci este clar că o creștere cu 10% a prețului de la 1 iulie este aberantă. Va trebui să avem o scădere de preț atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, a mai spus Iancu.

La rândul său, Daniel Chilea, directorul Direcției Reglementare-Monitorizare Piață Gaze Naturale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), prezent la același eveniment, a arătat că ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind prețul gazelor de la 1 iulie.

„Suntem în discuții cu Ministerul Energiei cu privire la prețul producției interne care intră în costul gazului natural care se duce la acești consumatori. Bineînțeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize și vom avea discuții în perioada următoare în ceea ce privește data de 1 iulie și ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ține și de Ministerul Energiei”, a susținut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrileț, președintele ANRE, declara, pentru AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare pregătește un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislației din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piața să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent.

„Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislația aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum și de o ordonanță de urgență pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului rețelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcționarea optimă a pieței”, a spus Havrileț, la acea dată.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de inițiativă legislativă.

Havrileț a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieței de gaze, să își asume rolul de a realiza echilibrarea pieței în caz de nevoie și, totodată, este necesară și introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la rețeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populației.

Prezentul calendar de liberalizare a pieței gazelor prevede o creștere cu 10% a prețului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creștere care nu ar avea sens, în condițiile în care prețurile pe piața liberă sunt în scădere, a susținut Havrileț.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!