Scandalul azilelor grozei a adus în atenția publică afaceri cu care unii români au fost adevărate averi în ultimii ani. Potrivit analistului financiar Iancu Guda, afacerile cu azile de batrani au cea mai mare crestere a venitului in ultimul deceniu si obtin printre cele mai ridicate rate de profit sau randament pentru patroni. Astfel, analiza lui Guda a evidențiat o creștere de opt ori a numărului de azile, o creșterea a venitului de 28 de ori, o profitabilitate în medie operationala de 48% și un randament al capitalui investit de 300% / an.
”Am ajuns la aceste concluzii dupa o analiza de numai 2 ore. Situatiile financiare ale companiilor sunt publice, gratuit pe MFP (https://mfinante.gov.ro/…/per…/info-pj-selectie-dupa-cui)
Mereu am sustinut afacerile solide, profitabile, care genereaza valoare adaugata pentru societate, creeaza locuri de munca, platesc taxele, furnizorii si datoriile la timp. Toate acestea intr-un mod cinstit si corect, atat pentru partenerii de afaceri dar si, cel mai important, clienti. In cazul acesta, batranii si persoanele aflate in incapacitatea de a se ingriji. Daca toate aceste criterii sunt respectate, atunci marja superioara de profit este normala si reflecta un model operational bun, superior prin calitate, servicii si inovare.
Totusi, mai ales in contextul scandalului actual cu “azilele groazei”, cred ca unii indicatori ar trebui sa preocupe autoritatile responsabile. Spre exemplu, in Romania sunt 18 azile / centre sociale cu profit mediu net > 50%, venituri > 100k eur, care au in medie 3 angajati (!!!), jumatate sunt in Bucuresti si Ilfov. Nu insinuez ca toate acestea au probleme … dar nu poti sa nu te intrebi cum se obtin aceste cifre doar cu 3 angajati (???). Autoritatile ce fac? Se bazeaza doar pe ONG-uri si investigatiile jurnalistilor / economistilor? Si, daca oamenii responsabili nu isi fac treaba, atunci de ce nu sunt schimbati ? Considerati ca este FIRESC?”, a scris Iancu Guda, pe Facebook.
Aproape 2.700 de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost verificate,în perioada 10-16 iulie, de autorităţi, la nivelul întregii ţări. Astfel, au fost date 99 de amenzi, în valoare de peste 1,2 milioane de lei. Duminică, au fost verificate 23 de unităţi, nefiind dispuse măsuri de suspendare a activităţii sau închidere.
”Din raportările transmise de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, rezultă că în perioada 10-16.07.2023, la nivel naţional au fost efectuate controale la un număr de 2681 servicii sociale. Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 16 avertismente şi 99 amenzi, în cuantum total de 1.261.000 lei”, a transmis, duminică seară, Ministerul Muncii.
Duminică au fost verificate 23 de entităţi, nefiind dispuse măsuri de suspendare/ închidere servicii sociale.
Situaţia serviciilor sociale închise/ suspendate în perioada 10-16 iulie este disponibilă aici.
Sâmbătă, numărul centrelor pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii închise în urma controalelor autorităţilor a ajuns la 30, în cazul altor 36 de astfel de unităţi fiind suspendată activitate.