Autoritățile ucrainene l-au dat în urmărire pe Ianukovici prin Interpol pentru o serie de infracțiuni financiare comise în grup organizat.
„Viktor Ianukovici deține informații confidențiale despre acțiunile Federației Ruse, despre planurile ei (cu privire la Ucraina), despre Crimeea etc.”, a remarcat oficialul ucrainean, în opinia căruia regimul de la Moscova nu va fi de acord cu extrădarea lui Ianukovici.
„Mi-e teamă că el (Ianukovici) ar putea încheia ca Litvinenko. Situația este de așa natură încât este puțin probabil ca Ucraina să-l poată obține în vreun fel”, a opinat parlamentarul ucrainean, reprezentant al partidului Udar (‘Lovitura’), condus de fostul pugilist Vitali Kliciko.
Vladimir Putin acuză armata ucraineană că este o „legiune străină a NATO”
Viktor Ianukovici (64 de ani), președinte al Ucrainei din 2010 până în februarie 2014, a fugit în Rusia pe fondul violențelor de anul trecut din Piața Independenței din Kiev, soldate cu aproape 100 de morți din rândul manifestanților antiregim.
Aleksandr Litvinenko, fost agent FSB și opozant al Kremlinului, a murit la 23 noiembrie 2006 într-un spital londonez, după chinuri atroce, după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv de foști colegi din serviciile secrete ruse. Marea Britanie, țara unde se refugiase Litvinenko, a redeschis zilele acestea audierile în acest dosar, într-o nouă încercare de a face mai multă lumină asupra morții sale. Avocații văduvei lui Litvinenko susțin că dispun acum de dovezi privind implicarea actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, în această afacere.