Inscripţia veche de 1.300 de ani, găsită pe un bloc de piatră din scările unui templu din Guatemala, este considerată a fi cea mai mare „descoperire hieroglifică din ultimele decenii”, au afirmat arheologii care au găsit-o. Este totodată şi cea de-a doua inscripţie descoperită până acum, care confirmă „sfârşitul lumii” după calendarul mayaş. Referirea la „sfârşitul lumii” apare într-un pasaj al scrierii, care vorbeşte despre „întoarcerea regelui”.
„Era atunci o perioadă de mari tulburări politice în regiunile Maya, iar acest rege s-a simţit obligat să facă aluzie la un ciclu mai mare de timp ce ar urma să se sfârşească în 2012” odată cu solstiţiul de iarnă, a afirmat arheologul David Stuart, de la Universitatea Texas, din Austin, care a participat la explorările de la templul La Corona, din Guatemala, scrie Daily Mail.
Stuart mai spune că în vremuri de criză, vechea „civilizaţie Maya folosea calendarul său care data din anul 3113 Î.d.Hr pentru a promova continuitatea şi stabilitatea, şi nu pentru a prezice Apocalipsa”.
Chiar etnicii Maya sunt cei care dezmint predicţiile despre Apocalipsă
După ce au fost descoperite vechile tablete mayaşe care vorbeau despre încheierea unui ciclu de 5.125 de ani din calendarul acelei vechi civilizaţii, au apărut imediat şi au fost propagate cu repeziciune, în toată lumea, „teoriile speculaţiei” potrivit cărora lumea se va sfârşi la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie 2012.
Pe Internet au apărut şi diverse „variante” ale acestui preconizat sfârşit, de la pierirea Pământului într-o „gaură neagră”, până la un imens asteroid ce va distruge Terra sau întoarcerea zeităţilor antice care îi vor mânnca pe pământenii de astăzi.
Dar primii care au respins categoric aceste scenarii au fost însăşi urmaşii civilizaţiei Maya de astăzi. Ei au spus că predicţiile apocaliptice au fost o idee modernă a Occidentului. Urmaşii mayaşilor au mai spus că acea dată din calendar se referă, din contră, la începutul unei noi ere, şi nicidecum la pieirea Pământului.