Nordul şi estul Europei au fost în principal afectate de temperaturile ridicate, tendinţă care a şi afectat Siberia şi Asia Centrală.
Directorul Copernicus susţine că acest lucru nu poate fi atribuit în totalitate încălzirii globale. În plus, acesta consideră că evenimente de acest gen vor fi şi în anii următori.
Acest lucru nu poate fi atribuit doar încălzirii globale, a declarat Carlo Buentempo, directorul Copernicus într-un comunicat. „Temperaturile sezoniere, mai ales cele din afara tropicelor, variază semnificativ de la an la an. Deşi acesta a fost cu adevărat un eveniment extrem în sine, este probabil ca acest gen de evenimente să fi fost amplificate de tendinţa încălzirii globale”, a declarat acesta.
Citeşte şi: Temperaturi de 33 de grade în luna MARTIE. Anunţul meteorologilor
Anotimpurile sunt definite diferit în meteorologie şi astronomie. Din punct de vedere meteorologic, iarna s-a încheiat la sfârşitul lunii februarie, în timp ce iarna calendaristică se încheie pe 20 martie, odată cu echinocţiul de primăvară, când ziua devine egală cu noaptea.
PROGNOZA VERII. Vara anului 2020 se anunţă a fi una dintre cele mai călduroase. Se aşteaptă temperaturi record.
De exemplu, în Antarctica s-a înregistrat o temperatură record de 20,7 grade Celsius, din cauza căreia procesul de topire a gheții s-a accelerat, iar bucăți imense de gheață au început să se desprindă din calotele glaciare.
De asemenea, potrivit meteorologilor, luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din ultimi 141 de ani la nivelul întregii planete. Temperatura medie a fost cu 0,02 grade Celsius peste cea care s-a stabilit în 2016, atunci când s-a stabilit un record.
„Este posibil să fie foarte cald, deja primele două luni pentru mare parte a continentului, inclusiv zona ţării noastre, au fost luni călduroase. Și februarie va fi cu valori peste mediile ultimelor decenii”, a spus meteorologul Teodora Cumpănaşu, de la ANM, potrivit Mediafax.
Din cauza faptului că se topesc gheţarii, specialiştii spun că vor fi temperaturi de vară chiar şi în zonele care ar trebui să fie îngheţate.
„Este un record pentru orice staţie meteo de oriunde în Antarctica. Dacă te duci acolo vara, pentru că acum e vară acolo (…) temperatura nu depăşeşte, în general 0 grade Celsius. Deci o temepratură de 21 de grade Celsius e ceva important”, a spus, la CBS, Gavin Schmidt, climatolog.