Românii au parte de cel mai friguros început de octombrie din ultimii 80 de ani. Temperaturile au scăzut brusc şi chiar dacă ploile se vor retrage momentan, frigul va persista până la sfârşitul săptămânii.
Responsabil pentru această vreme severă este un ciclon din Marea Mediterană ce a dus deasupra României un val de aer cald şi umed, ceea ce a dus la precipitaţii abundente. Pe de altă parte, un val de aer rece a venit de la Cercul Polar de Nord, ceea ce a adus nu numai temperaturi scăzute, dar şi ninsori. A nins la altitudini mari, cât şi în oraşele de munte.
Vremea rea a făcut prăpăd şi în sud-estul ţării. Din cauza furtunii, pe mare au fost valuri înalte de până la zece metri, vântul depăşind pe alocuri chiar şi 100 de kilometri pe oră. Toate cele patru porturi româneşti de la Marea Neagră au fost închise navigaţiei. Autorităţile au hotărât să ia această decizie pentru a elimina riscurile producerii unor accidente navale. De asemenea, în judeţul Constanţa, zeci de copaci au fost doborâţi şi mai multe case au rămas fără curent electric.
În unele zone din ţară, ninsoarea şi-a făcut deja apariţia. Astfel, în staţiunea Harghita Băi, zăpada de pe carosabil a ajuns chiar şi la 10 cm. În Covasna, drumul national care face legătura între oraşele Târgu Secuiesc şi Focşani este blocat din cauza ninsorii. Mai mult, în anumite locuri zapada a ajuns chiar şi la 40 de centimetri.
În Braşov, în doar 10 minute, au avut loc trei accidente din cauza vremii. Şi la Suceava a nins ca într-o lună de iarnă, iar stratul de zăpadă a depăşit 10 centimetri.
Din cauza vremii, şi trenurile au rămas blocate pe şine şi au avut întârzieri mari. Circulaţia feroviară între Timişu de Sus şi Predeal a fost închisă, miercuri, din cauza unor copaci căzuţi pe ambele fire de circulaţie, în gabaritul căii ferate şi pe linia de contact. Cinci trenuri au fost astfel oprite în gări şi un altul pe traseu, informează Compania Naţională de Căi Ferate „CFR”.
De asemenea, trenurile care au circulat între Braşov şi Bucureşti au avut întârzieri de peste trei ore, din cauza copacilor căzuţi peste şine şi peste liniile de înaltă tensiune. Oamenii au îngheţat aşteptând în gări sau în vagoane. Astfel, şapte trenuri de călători au fost blocate între Braşov şi Predeal după ce nouă copaci au căzut peste şine şi liniile de înaltă tensiune. Echipele feroviare au intervenit ore bune pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor.